Kokoomusedustaja vastustaa vanhuspalvelulain muuttamista

Kansanedustaja Sampsa Kataja (kok.) vastustaa ajatusta vanhuspalvelulain avaamisesta. Katajan mielestä kuntien rasitteita ei pidä lisätä.

Kotimaa
Nainen pitää vanhuksen kättä käsissään.
Petri Aaltonen / Yle

Kansanedustaja Sampsa Kataja (kok.) tyrmää SDP:n toiveen vanhuspalvelulain muuttamisesta.

Demarit haluaisivat, että laki määrittäisi tarkasti vanhusten hoitopaikkojen hoitajamäärän. Eduskunta on suosittanut, että hoitopaikoissa olisi 0,5 hoitajaa yhtä vanhusta kohti, mikä ei ole THL:n mukaan toteutunut joka paikassa.

Eduskunta linjasi toissa vuonna, että jos yksikin vanhustenhoidon toimipiste jää alle 0,5 hoitajan mitoituksen, vähimmäismitoituksesta on säädettävä laki.

"Ei lisää normeja"

Katajan mielestä nyt ei kuitenkaan pidä alkaa lisätä kuntien velvoitteita lainsäädännöllä. Hän toivoo, että asia ei etene SDP:n haluamalla tavalla.

Lähtökohtaisesti kuntien normeja ja tehtäviä pitäisi vapauttaa.

Sampsa Kataja (kok.)

– Lähtökohtaisesti kuntien normeja ja tehtäviä pitäisi vapauttaa eikä säätää uusia ja tiukkoja normeja, Kataja sanoo ja muistuttaa taloustilanteen heikentyneen merkittävästi siitä, kun eduskunta asetti tavoitteen 0,5 hoitajasta.

Katajan kanssa Yle Satakunnannettistudiossakeskustellut Ari Jalonen (ps.) sanoo perussuomalaisten vaatineen vanhusten palvelujen parantamista jo vuosia. Hän ihmettelee, miksi demarit nostavat asian esille juuri nyt vaalien alla.