Aseistetut kodinturvajoukot Suomeen – mitä ajattelet?

Armeijan koon pienentyminen synnyttää protestimielialaa reserviläisissä. Osa heistä haluaa perustaa Suomeen uuden aseellisen ryhmittymän, jota kutsuttaisiin kodinturvajoukoiksi. Millaista hyötyä tai haittaa kodinturvajoukoista voisi olla?

Kotimaa
Lumipukuinen reserviläinen sotaharjoituksissa.
Heikki Haapalainen / Yle

Hankkeen puuhamiesten tavoitteena on vähintään 100 000 naisesta ja miehestä muodostuva taistelujoukko. Ensi vuonna Suomen armeija kutistuu noin kolmanneksen, kun puolustusvoimauudistus leikkaa sodan ajan joukkojen vahvuuden 350 000 henkilöstä 230 000:een.

– Hallinnollisella päätöksellä viedään 100 000 mieheltä oikeus puolustaa isänmaataan, kodinturvajoukkojen puuhamies, reservin yliluutnantti Pekka M. Sinisalo sanoo.

Kansainvälinen oikeus takaa oikeudellisen suojan vain niin sanotuille laillisille taistelijoille, joilla on sijoitus asevoimien organisaatiossa.

Kodinturva-aktivistit ovat ajautuneet törmäyskurssille virallisen maanpuolustuskoneiston kanssa.

– En näe mahdolliseksi, että Suomessa mikään muu joukko voisi käyttää sotilaallista voimaa kuin Puolustusvoimat. Eli tämäntyyppiset tehtävät ovat vain ja ainoastaan Puolustusvoimien tehtäviä, eversti Hannu Hyppönen sanoo MOT:lle.

Millaista hyötyä tai haittaa kodinturvajoukoista voisi olla?