Arvostelu Mäntsälän perustamaa holdingyhtiötä kohtaan kiihtyy

Joukko valtuutettuja on huolissaan suuren osakeyhtiön toiminnan läpinäkyvyydestä ja tietojen saannista. Myös kiirellisesti ajettu yhtiön perustaminen saa päättäjiltä pyyhkeitä.

Mäntsälä
Mäntsälän jäähalli.
Mäntsälän kunta on pohtinut muun muassa jäähallinsa hallinnoinin siirtämistä oman osakeyhtiön alaisuuteen.Yle

Kritiikki Mäntsälän perustamaa holdingyhtiötä kohtaan kasvaa. Joukko kunnanvaltuutettuja on huolissaan suuren, ensi vuoden alussa toimintansa aloittavan Mäntsälän Kuntayhtiöt Oy:n toiminnan läpinäkyvyydestä ja tietojen saannista.

Mäntsälä päätti jo lähes kaksi vuotta sitten poikkeuksellisista järjestelyistä, jossa kunnan omistamat sähkö- ja vesilaitosyhtiöt niputetaan yhden holdingyhtiön alle. Yhtiön perustamista perusteltiin niin sanotuilla synergiaeduilla ja yksityissektorilta tunnetulla verosuunnittelulla.

– Osakeyhtiölakihan on aivan toisenlainen eli siellä on liikesalaisuus. Siellä ajatellaan, että tästä ei kerrota kellekään, että mitä ollaan tehty ja ehkä sitten joku katsaus tulee valtuustolle myöhemmässsä vaiheessa, arvostelee Mäntsälän kunnanvaltuuston 2. varapuheenjohtaja Tapio Laaksonen (sdp).

Ykköspäättäjä puolustaa yhtiömallia

Mäntsälän kunnanhallituksen puheenjohtaja Veijo Peltola (kesk.) puolustaa yhtiöjärjestelyä. Peltola myöntää, että osakeyhtiölaki rajoittaa kyllä tiedonsaantia, mutta muutoin yhtiön toiminta on läpinäkyvää.

– Yhtiön omat sisäiset asiat eivät ole missään yhtiössä julkisia, mutta se että kuinka yhtiö toimii ja mitkä ovat yhtiön linjaukset ja päätöksenteko, niin nehän ovat olleet meillä valtuustossa ja hallituksessa aikaisemminkin, Peltola perustelee.

Saunassa tai kalareissulla sovittu juttu?

Mäntsälän Kuntayhtiöt Oy:n perustaminen saa muutoinkin arvostelua valtuutetuilta. Päätös kuntayhtiöstä ajettiin aikoinaan Mäntsälässä niin nopealla aikataululla, etteivät valtuutetut Laaksosen mukaan juuri tienneet mistä päättivät. Lisäksi Laaksosen mukaan asioista päätti lopulta vain pieni piiri.

– Meille tuli sellainen uskomus, että nyt tehdään hämärässä jotain. Siitä tulee tunne, että hetkinen mitähän on saunassa tai kalareissulla oikein sovittu, Laaksonen harmittelee.

Peltola kiistää Laaksosen väitteet.

– Tätä väitettä en kyllä allekirjoita laisinkaan. Tästä asiasta on keskusteltu hyvin pitkään. Ja tämä on ollut kyllä kaikkien päättäjien ja myöskin kuntalaisten tiedossa, että tällaista asiaa [kuntayhtiötä] suunnitellaan.

Laaksonen vielä pelkää, että demokratia kapenee, jos kuntayhtiön toiminta laajenee entisestään.

– Kun ottaa huomioon, että jos kaikki kunnan toiminnot ympätään tulevaisuudessa kuntayhtiöön, niin minä heitän kysymyksen kunnanjohtajalle ja koko Mäntsälälle, että tarvitaanko me edes valtuustoa sen jälkeen?