1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tiesitkö tätä? Kotipyykkäri ei saa kajota armeijan vaatteisiin

Kotipyykkäri voi turmella Puolustusvoimien varusteet. Varusteita ei saa pestä kotona, koska erikoismateriaalien vuoksi niiden huolto vaatii erityisosaamista ja -menetelmiä. Pesukielto ei ole sinänsä uusi, vaan on ollut käytössä jo vuosikymmeniä.

Kotimaan uutiset
Armeijan maastopuku
YLE / Antti Eintola

Varusteiden kotipyykkäyskielto voi tulla yllätyksenä, vaikka se on ollut voimassa jo vuosikymmeniä. Puolustusvoimien yksiselitteisen ohjeistuksen mukaan varusteita ei voi pestä kotona, vaikka mieli tekisi.

– Kyllä tämä pitää paikkansa, vahvistaa yliluutnantti Kari Sorkkila Porin Prikaatin huolto-osastosta.

Kiellon taustalla on pääsyynä se, että Puolustusvoimien varusteet huoltavan vaatetuskorjaamon käyttämät pesuaineet, - kemikaalit ja -menetelmät ovat erilaiset kuin kotioloissa. Kotipyykkäri voi tärvellä varusteiden ominaisuuksia.

– Esimerkiksi kotona käytettävien pesuaineiden kirkasteet voivat tuhota maastopuvun infrapunasuojauksen.

"Saappaiden vesipesu vain sallittua"

Pesukiellon piirissä ovat kaikki varusteet. Kielto koskee kaikkia Puolustusvoimien varusteita käyttäviä: sekä kantahenkilökuntaa että varusmiehiä.

– Ainoastaan joku saappaiden vesipesu letkulla on luonnollisesti mahdollista, mutta muu varusteiden pesu on kiellettyä.

Entä jos varusmies töhrii asuaan lomareissulla?

– Lähtökohtaisesti varusmies käyttää lomapukua mennessään lomalle ja palatessaan lomalta. Jos sitten vahinko käy, tietysti jotain putsausta pitää tehdä mutta lomalta palatessa asu pitää sitten huolllattaa tai vaihtaa varuskunnassa.

"Kiellon pitävyyttä vaikea arvioida"

Kuinka hyvin tätä kotipesukieltoa armeijan arjessa noudatetaan?

– Vaikea lähteä suoraan arvioimaan, yliluutnantti Sorkkila pohtii.

– Jokainen henkilö vastaa itse siitä, että toimii ohjeistuksen mukaan. En lähde edes veikkaamaan, kuinka paljon ohjetta rikotaan vai rikotaanko ollenkaan.

Lue seuraavaksi