Kotka raottaa Kantasataman suunnitelmia

Kantasatama-hanke on kaupungille tärkeä, sillä jo ensimmäisen vaiheen investointi olisi kooltaan noin 200 miljoonan euron luokkaa. Pitkän linjan kotkalaisilla Ilpo Palomäellä ja Rainer Lassilalla on kaupungin suunnitelmille tiettyjä reunaehtoja.

Kotka
Havainnekuva Kotkan Kantasataman rakennussuunnitelmista
Suunnitelmien mukaan Kotkan historiallinen Kantasatama voisi näyttää tulevaisuudessa tältäAHR Architects

Kotkan kaupunki julkistaa tiistaina Kantasataman asemakaavaluonnoksen. Kantasatama-hanke on kaupungille tärkeä, sillä jo ensimmäisen vaiheen investointi olisi kooltaan noin 200 miljoonan euron luokkaa. Entisen sataman alueelle on suunniteltu muun muassa outlet-keskusta, ravintoloita, hotellia ja kulttuuritarjontaa.

Merikeskus Vellamossa, jossa kaavaa esitellään, on paikalla myös hankkeesta vastaavan GVA Sawyerin toimitusjohtaja Cameron Sawyer. Kaava tulee kaupunkisuunnittelulautakunnan käsittelyyn 9. joulukuuta, minkä jälkeen kaavaluonnos asetetaan nähtäville.

Vellamo esikuvaksi

Ilpo Palomäki ja Rainer Lassila ovat molemmat pitkän linjan kotkalaisia. Palomäen tosin työura vei pitkäksi aikaa pois Kotkasta. Tätä nykyä he toimivat molemmat aktiivisesti Kotka-seurassa. Palomäki on seuran puheenjohtaja ja Lassila jäsenenä hallituksessa. Molemmat pitävät Kantasataman suunnitelmia hyvänä asiana, vaikka tiettyjä reunaehtoja he haluavatkin niille asettaa. Ensimmäinen koskee arkkitehtuuria.

– Eiköhän tämä Vellamo jo anna paljon osviittaa. Ei voi kovin paljoa rikkoa sen miljöötä ja ympäristöä, Lassila sanoo.

En antaisi niille paljonkaan arvoa rakennuksina – Caterpillaria vaan

Ilpo Palomäki

Vuonna 2008 avatun Merikeskus Vellamon suunnitteli arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki. Sama toimisto suunnitteli myös Suomen Puuvenekeskuksen uudisrakennuksen muutaman sadan metrin päähän Vellamosta. Myös Palomäki haluaisi, että näistä rakennuksista otettaisiin mallia, jos Kantasataman hankkeet nytkähtävät eteenpäin.

– Täällä on hieno alku hienolle rakentamiselle, Palomäki kuvailee.

Alueella sijaitsevista osittain tiiliverhoilluista peltisistä satamamakasiineista kumpikaan ei sen sijaan ottaisi mallia.

– Ei todellakaan. En antaisi niille paljonkaan arvoa rakennuksina – Caterpillaria vaan, Palomäki toteaa.

Raha ratkaisee

Palomäki muistuttaa, että ratkaisevaan on myös se, mistä raha Kantasataman hankkeisiin tulee.

– Kaupunkilaisten julkista rahaa ei ole enää varaa tänne laittaa juurikaan, Palomäki toteaa.

Yksityisen rahan hän sen sijaa toivottaa tervetulleeksi. Palomäki painottaa myös, että Kantasataman alueelle on valtavasti rakennuskelpoista maata, eikä se maa siitä mihinkään katoa.

– Turha tänne on väkisin alkaa rakentaa julkisin varoin mitään kannattamatonta toimintaa. Pitää saada yksityistä rahaa ja kannattavaa toimintaa. Silloin asia on ihan jees, Palomäki toteaa.