Ihalaisen viesti Lieksaan: Enemmän yhteistyötä ja suvaitsevaisuutta

Työministeri Lauri Ihalaisen mukaan Suomi ei ole vielä yhteiskuntana kypsä monikulttuurisuuskehitykselle.

Kotimaa
Lauri Ihalainen
Työministeri Lauri Ihalainen (sd.) A-studiossa 1. Joulukuuta.Yle

Työministeri Lauri Ihalaisen (sd.) mukaan maahanmuuttajat ovat tulevaisuudessa tärkeä osa myös Pohjois-Karjalan työvoimaa.

– Kun katsoo tilastoja Pohjois-Karjalasta, ikärakennemuutos on sellainen, että merkittävä osa työikäisen väestön kasvusta Pohjois-Karjalassa tulee tulevaisuudessa nimenomaan maahanmuuttajista, hän sanoi Ylen A-studiossa maanantaina.

Pohjois-Karjalassa sijaitseva Lieksa on ollut otsikoissa somalialaissyntyisen taksikuskin pahoinpitelyn takia.

Myöhemmin esille nousi koulutaksikyydeistä käytävä kiista: yrittäjän mukaan koulutaksikyytejä vastutetaan, sillä takseja ajaa kaksi maahanmuuttajaa – vanhemmat puolestaan sanovat olevansa huolissaan kyytien turvallisuudesta, riippumatta kuljettajan syntyperästä.

Ihalainen lähetti viestin Lieksaan, jossa tunteet käyvät kuumana.

– Haluan sanoa, että yhteistyötä, suvaitsevaisuutta ja toisten ymmärtämistä [tarvitaan] paljon enempi. Ne ovat lääkkeet, joilla siellä mennään eteenpäin. Ja tarpeetonta vastakkainasettelua ei Lieksassa eikä tässä yhteiskunnassa tarvita.

"Suvaitsevaisuutta rakennettava"

Lieksa on ollut usein otsikoissa. Ihalainen arvioi, että Lieksassa ei muutama vuosi sitten oltu riittävän valmiita siihen, että maahanmuuttajia saapui kaupunkiin paljon yhtä aikaa. Hänen mukaansa Lieksa on kuitenkin tehnyt paljon hyvää työtä vastakkainasettelujen liennyttämiseksi.

Ihalaisen mukaan Suomessa pitää rakentaa suvaitsevaisuutta vielä paljon lisää.

– Me emme ehkä ole vielä oikein kypsä yhteiskuntana siihen, että tämä monikulttuuristuu ja tulee ulkomaista työvoimaa. Meidän pitäisi rakentaa suvaitsevaisuutta tässä yhteiskunnassa paljon enempi.

Hän sanoi, että tulevaisuudessa maahanmuuttajia tulee lisää eikä se ole uhka työpaikoille tai yhteiskunnalle. Hänen mukaansa on kuitenkin huolehdittava siitä, että maahanmuuttajat saavat kielitaitoa, koulutusta ja työtä.

_Uutista päivitetty 2.12.2014 kello 21.46: Lisätty taksikuskin pahoinpitely. _