Snowden vetoaa YK:hon yksityisyyden ja ihmisoikeuksien parantamiseksi

Tietovuotaja Edward Snowdenille myönnettiin maanantaina Right Livelihood -palkinto eli niin sanottu vaihtoehto-Nobel. Snowden tervehti juhlayleisöä videon välityksellä.

Ulkomaat
Edward Snowden.
Edward Snowden.Glenn Greenwald / EPA

Tietovuotaja Edward Snowden toivoo, että YK esittää uusia toimia yksityisyyden ja ihmisoikeuksien parantamiseksi. Snowden vetosi Yhdistyneisiin kansakuntiin eilen maanantaina.

Hänelle myönnettiin maanantaina kansainvälinen Right Livelihood -palkinto, ja hän puhui palkintojenjakotilaisuudessa Ruotsin parlamentissa videon välityksellä.

Right Livelihoodia kutsutaan myös vaihtoehto-Nobeliksi.

– Toivon, että huolimatta siitä, mitä olemme saavuttaneet viime vuonna, tunnustamme kaikki, että tämä on vasta alkua, Snowden sanoi. Hän huomautti, että voi vastaanottaa palkinnon vain kollektiivisesti.

Snowden vuoti tiedotusvälineille asiakirjoja Yhdysvaltojen turvallisuusvirastosta NSA:sta vuonna 2013. Hän pysyttelee tällä hetkellä Venäjällä. Hänet voitaisiin tuomita Yhdysvalloissa vankilaan jopa 30 vuodeksi. Hän ei kuitenkaan kadu tekoaan, uutistoimisto AP kirjoittaa.

– Kaikki uhraukset, joita teimme, uskon, että tekisimme kaiken uudelleen, Snowden sanoi. Hän viittasi puheessaan toimittajiin, julkaisijoihin ja aktivisteihin, joista osa ei voinut mennä kotiinsa, koska pelkäsi pidätystä.

– On vielä paljon tehtävää… Ja yhdessä saamme sen aikaan, hän totesi, ja yleisö aplodeerasi hänelle seisten.

Snowden jakoi kunnianosoituksen brittilehti Guardianin päätoimittajan Alan Rusbridgerin kanssa. Palkinnon summa on 1,5 miljoonaa kruunua eli noin 160 000 euroa, ja se jaettiin heidän lisäkseen pakistanilaisen ihmisoikeusaktivistin Asma Jahangirin, Aasian ihmisoikeuskomitean edustajan Basil Fernandon ja yhdysvaltalaisen ympäristöaktivistin Bill McKibbenin kesken.

Lähteet: AP