Arkkitehtiliiton puheenjohtaja Guggenheim-kilpailusta: ”Finaalissa ei nähdä sirkusarkkitehtuuria”

Guggenheim Helsinki -arkkitehtuurikilpailun finalistit julkistetaan tiistaina. Suomen arkkitehtiliiton puheenjohtaja Esko Rautiola uskoo tuomariston suosivan suomalaiseen katukuvaan sopivaa hillittyä arkkitehtuuria.

Kotimaa
Alue, johon Helsingin Guggenheim-museota suunnitellaan rakennettavaksi.
Alue, johon Helsingin Guggenheim-museota suunnitellaan rakennettavaksi.Guggenheim Helsinki

Kansainvälinen tuomaristo on seulonut kuusi finalistia Guggenheim Helsinki -arkkitehtikilpailun toiseen vaiheeseen. Finalistit julkistetaan tiistaina aamupäivällä. Kisan lopullinen voittaja selviää ensi kesäkuussa.

Suomen arkkitehtiliiton puheenjohtaja Esko Rautiola arvelee tuomariston painottavan rakennuksen toimivuutta ja sen sopivuutta suomalaiseen kaupunkikuvaan.

– Kunnioitus suomalaista rakennettua ympäristöä ja arkkitehtuuria kohtaa on aika korkealla ja se tullaan varmasti huomioimaan. Meillä suomalaisilla on aika rauhallinen ja vaatimaton tapa suhtautua ympäristön näköön ja sellainen tuntuma on, ettei tässäkään lähdetä mitään sirkusarkkitehtuuria tekemään.

Kilpailuun ensimmäiseen vaiheeseen jätettiin yli 1 700 ehdotusta 77 eri maasta.

Rautiolan mukaan suomalaisilla suunnittelijoilla ei ole häpeämistä kansainvälisten kilpailuehdotuksien joukossa. Finaalipaikan saamiseen tarvitaan taidon lisäksi kuitenkin myös kisaonnea.

– Jatkoon pääsyyn tarvitaan osaamista ja tuoreita ideoita. Mukaan tarvitaan myös aika tavalla tuuria, jotta osaa painottaa juuri niitä asioita, jotka tuomareiden silmissä lähtevät korostumaan.

Kilpailun eteneminen on pidetty visusti salassa, eikä tuomariston aatoksista ole tihkunut tietoa arkkitehtipiireihin.

– Tällaisien kilpailujen anonymiteettiä varjellaan aina aika huolellisesti, eikä finalistien nimiä koskaan paljasteta etukäteen. Usein kuitenkin pientä kaikua kantautuu siitä, mihin suuntaan tuomaristo on kallistumassa. Nyt on kuitenkin pidetty visusti suut supussa, ettei ulospäin ole tihkunut pienintäkään tietoa tuomariston mieltymyksistä.

Guggenheim Helsinki -museon rakentamisesta ei ole tehty päätöstä.

Yle Uutiset lähettää netissä suorana arkkitehtuurikilpailun finalistien julkistamisen.