Oulun tuomiorovasti jyrähti arkkipiispalle: "Aiheutti sopan"

Oulun tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra, tuomiorovasti Matti Pikkarainen arvostelee kipakasti arkkipiispa Kari Mäkisen myönteisiä kommentteja avioliittolakia koskevasta päätöksestä. Mäkinen iloitsi eduskunnan äänestystuloksesta ja totesi tietävänsä, kuinka paljon päätös merkitsee sateenkaariväelle. Pikkaraisen mielestä Mäkinen aiheutti sopan.

Tuomiorovasti Matti Pikkaraisen mielestä miesten ja naisten uskonnollisuus on erilaista. Kuva: YLE

Arkkipiispa Kari Mäkinen iloitsi perjantaina eduskunnan sukupuolineutraalia avioliittolakia koskevasta äänestystuloksesta. Hän kirjoitti Facebook-sivullaan tietävänsä, miten paljon eduskunnan päätös merkitsee sateenkaariväelle, heidän läheisilleen ja monille muille.

Arkkipiispa meni turhaan ottamaan kantaa asiaan, joka ei kuulu kirkolle.

Matti Pikkarainen

Oulun tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra, tuomiorovasti Matti Pikkaraisen mielestä arkkipiispa Kari Mäkisen ei olisi pitänyt ottaa ollenkaan kantaa eduskunnan avioliittolain muutosta koskevaan äänestystulokseen. Tilanteesta seuraa Pikkaraisen mukaan kirkon sisällä ristiriitoja.

– Minkälaisia, sitä on vaikea sanoa. Minusta arkkipiispa meni turhaan ottamaan kantaa asiaan, joka ei kuulu kirkolle. Nämä ovat valtionhallinnon asioita, jotka valtionhallinnon olisi pitänyt rauhassa antaa ratkaista. Mutta kun hän halusi ottaa kantaa, niin hän aiheutti tällaisen sopan, tuomiorovasti Matti Pikkarainen moittii.

Eropiikeille pitää tehdä jotain

Tuomiorovasti Matti Pikkaraisen mukaan seurakunta jatkaa toimintaansa.  Oulussa on kirkossa noin 150 000 jäsentä.

Arkkipiispa Kari Mäkinen ehkä ajatellut loppun saakka, mitä hän voi sanoillaan saada aikaiseksi.

Matti Pikkarainen

Koko maassa kirkosta erosi yli 13 000 jäsentä viime viikonlopun aikana. Pohjois-Pohjanmaalla viimeisten neljän päivän aikana kirkon jätti hieman toista tuhatta ihmistä. Eduskunnan perjantaisen äänestyksen jälkeen  pelkästään Oulun seurakunnasta on eronnut yli 500 ihmistä.

– Valitettavaa,  että tällainen joukko ihmisiä on äänestänyt jaloillaan. Tällaisesta tilanteesta, että ihmiset eivät halua olla kirkon jäseniä ei voi olla kuin surullinen, tuomiorovasti Matti Pikkarainen. Hän lisää, että kirkon työntekijänä täytyy miettiä toimintapoja, ettei tulisi eropiikkejä.

Kirkonmäellä on moni puhuttanut

Tuomiorovasti Matti Pikkarainen on sitä mieltä, ettei arkkipiispa Kari Mäkinen ehkä ajatellut loppun saakka, mitä hän voi sanoillaan saada aikaiseksi.

–  Varmaan hän itse seisoo sanojensa takana.   Minua on usea ihminen puhuttanut  kirkonmäellä ja ilmaissut paheksuntansa arkkipiispan kannaotoista. He ovat olleet hyvin pettyneitä. Varmaan sillä on oma merkityksensä.

Varmaan hän itse seisoo sanojensa takana.  

Matti Pikkarainen

Tuomiorovasti Pikkarainen sanoo kuitenkin, ettei eduskunnan päätös kuitenkaan suoraan vaikuta seurakuntiin ja kirkkon.  Kyseessä on eduskunnan päätös.

Kirkon avioliittokanta on ilmaistu kirkkaasti

–  Kirkko elää omaa elämäänsä. Kirkon virallinen avioliittokantahan on hyvin kirkkaasti ilmaistuna, että  se on miehen ja naisen välinen liitto. Sen mukaisesti kirkko toimii tänä päivänä ja tästä eteenpäin.

Tuomiorovasti Pikkaraisen mielestä tilanne on kuitenkin tietyllä tavalla hämmentävä monelle ihmiselle.

–   Kyllä kirkon tulisi olla omissa sanoissaan selkeä. Kun maailma muuttuu ympärillä, niin  se on ihan normaalia ajan kehitystä.

Kirkko elää omaa elämäänsä.

Matti Pikkarainen

Kirkon tulee tuomiorovasti Pikkaraisen mukaan jatkaa vakaasti ja ylläpitää vuosituhansien perinnettä.

– Siihen kuuluu myös avioliiton ja perheen hyvinvoinnin turvaaminen, olipa perhemuoto sitten mikä tahansa,  tuomiorovasti Matti Pikkarainen luonnehtii.

– Mutta  me olemme avioliittokäsityksessämme selkeästi miehen ja naisen avioliiton kannalla, Pikkarainen lisää.