Suden huuto ulottuu Venäjälle

Suomalainen tanssiteos Suden huuto lähtee Venäjän turneelle. Kolmesta esityksestä koostuva kiertue on Roudan ensimmäinen Venäjälle ulottuva, ja vaeltaa tekijöidensä mukaan rajojen yli kuin susi konsanaan.

kulttuuri
Suden huuto -tanssiteos näyttämöllä.
Ia Samoil

Kajaanilaisen Roudan (siirryt toiseen palveluun)Suden huuto on mukana Barents Dance Councilin (siirryt toiseen palveluun) järjestämällä kiertueella Suomen itärajan toisella puolen. Kiertueohjelmistossa ovat Venäjän Slisseburg, Skopfi ja Novgorod.

– On kamalan kiinnostavaa mennä rajan taakse tanssiteoksella. Sinne ei mennä pelkästään esiintymään, vaan kyseessä on pedagoginen yhteistyö Barentsin alueen jäsenten kanssa, Minna Härkönen Roudalta kertoo.

Kira Riikosen koreografioimassa tanssiteoksessa tanssivat Mari Kortelainen, Elina Manninen, Anna Riski ja Anna Venäläinen.

Joulukuun alkupäivien esityksissä on mukana kolme muutakin teosta, sekä venäläisiä tanssiryhmiä. Jännitystä Venäjänmatkaan tuo ennalta tuntematon miljöö.

– Ei voi kyllä yhtään arvioida, paljonko katsojia on. Emme tiedä myöskään minkälainen näyttämö siellä on.

Suden huuto -tanssiteos näyttämöllä.
Suden huuto sai ensi-iltansa vuonna 2012.Ia Samoil

Kiertue on Roudalle ensimmäinen Venäjällä.

Teoksella on pitkä elinikä, se on parasta laatua.

Minna Härkönen

Suden huuto pohtii, elävätkö ihmiset toistensa lähellä sulassa sovussa vaiko joukkona yksinäisiä susia. Roudan oma teos sai ensi-iltansa Kajaanissa Generaattorilla vuoden 2012 syksyllä.

– Teoksella on pitkä elinikä, se on parasta laatua. Se sopii kuin nakutettu Barentsin alueelle esitettäväksi. Ihminen peilaa teoksessa itseään suden kautta niin hyvässä kuin pahassakin. Se on erittäin ajankohtainen aihe, Härkönen sanoo.

Tulevaisuudessa paikallisen ja valtakunnallisen esilläolon lisäksi Routa lähtee mielellään Suomen rajojen ulkopuolelle.

– Sudethan vaeltelevat yli rajojen.