Tytöt impanneet deodoranttia Ylämyllyllä

Nuorten tyttöjen on huomattu imppaavan deoranttia Ylämyllyllä. Tytöt olivat hakeneet kaupasta suihkutettavaa deodoranttia ja täyttäneet aineella hedelmäpusseja, joista aerosolia oli hengitetty.

Imppaaminen
Muovipussi
YLE Oulu

Nuoret tytöt ovat impanneet deodoranttia Liperin Ylämyllyn ostoskeskuksen läheisyydessä. Nuoret tytöt olivat käyneet hakemassa kaupasta suihkutettavaa deoranttia ja muovisia hedelmäpusseja.

Kaupan ulkopuolella tytöt olivat suihkuttaneet deodoranttia pussiin ja hengittäneet sitä.

Kaupan henkilökunta ilmoitti asiasta marraskuussa alueen kouluihin ja poliisille. Koulut ovat ilmoittaneet asiasta vanhemmille. Tyttöjen epäillään olevan joko alakoulun viimeisillä luokilla olevia tai yläkoulun oppilaita.

Ylikomisario Vesa Kostamo kertoo, että asian tutkinta on kesken. Poliisi tutkii asiaa näpistyksenä, koska tyttöjen epäillään myös vieneen kaupasta deodoranttia maksamatta.

Kyse on yksittäisistä tapauksista.

Suihkutettavat deodorantit saattavat sisältää butaania, joka on hengitettynä päihdyttävä aine. Myrkyllisten aineiden imppaus voi aiheuttaa pahoinvointia, sekavuutta ja jopa muistikatkoja.

A-klinikkasäätiön ylläpitämän nettisivujen (siirryt toiseen palveluun) mukaan imppaamisen riskit ovat suuret.

Imppaus tuhoaa aivosoluja jokaisen käytön yhteydessä lopullisesti. Solujen hapen- ja energiansaanti häiriintyy erityisesti niillä aivojen alueilla, jotka ovat herkkiä hapen puutteelle. Tämän takia esimerkiksi muisti ja lihasten hienosäätö heikkenevät.