Nordea: Synkkyys jatkuu

Suomen talous ei kasva vielä ensi vuonna, ennusta pankkikonserni Nordea. Plussan puolelle päästään vasta vuonna 2016, mutta silloinkin kasvu on hyvin haurasta.

talous
Rakentaja istuu katon harjalla.
Yle

Pankkikonserni Nordean talousennusteen mukaan Suomen taloudessa ei juuri valonpilkkuja näy. Pankki maalaakin talousnäkymistä jokseenkin ennätyksellisen synkän kuvan.

Pankin arvion (siirryt toiseen palveluun) mukaan maamme kokonaistuotanto jatkaa supistumistaan myös ensi vuonna, neljättä vuotta peräkkäin. Nordea toteaa, että Suomen kansantalous syö ensimmäiseen kertaan kahteenkymmeneen vuoteen enemmän kuin tienaa. Jo vuosia jatkuneesta talouden supistumisesta kestää toipua pidempään kuin 90-luvun suurlamasta.

- Kansantalous kokonaisuudessaan ei enää säästä, vaan säästäminen on mennyt miinukselle. Kun kaikista tuloista poistetaan kulutus, niin uuden luomiseen ja investointeihin on entistä vähemmän rahaa. Siinä määrin vähemmän rahaa, että meidän pääomakantamme pienenee eli me investoimme vähemmän kuin pääomakanta vuodessa kuluu ja silloin pääomakanta surkastuu ja heikentää mahdollisuuksia tulevaan kasvuun, sanoo Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju.

- Säästämisaste on miinuksella ensimmäistä kertaa 20 vuoteen ja tämä on poikkeuksellinen ajanjakso. Se ilman muuta heikentää tulevia näkymiä tilanteessa, jossa meidän tulisi nimenomaan etsiä uutta teollista pohjaa Nokian ja metsäsektorin menetetyn kapasiteetin tilalle, Kangasharju jatkaa.

Nordean ekonomistit arvioivat, että hauraaseen nousuun päästään vasta kahden vuoden kuluttua, joten koko vuosikymmen sujuu keskimäärin nollakasvun tasolla.

Työvoimakustannusten leikkauksista lääkettä

Nordean mukaan Suomi tarvitsee talouden pönkittämiseksi nopeita toimia. Yksi tärkeimmistä keinoista on saada yksityinen sektori kasvattamaan verotuloja.

– Tarvitsemme työvoimakustannusten leikkauksen parantamaan vientisektorin kilpailukykyä ja veronalennuksia tukemaan kotimaista ostovoimaa, Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju sanoo.

Samalla ehdotetaan, että julkisia menoja pitää voida pienentää ja kuntien tehtäviä pitää voida jopa vähentää.

Kangasharju edellyttää hallituksen rakennepaketin nopeaa loppuunsaattamista.

– Sekään ei riitä.

Pankin ekonomistit haluavat lisäksi lisää rahaa tutkimus- ja kehittämistoimiin uuden teollisen pohjan rakentamiseksi. Lisäksi he ehdottavat yhteisöveron laskemista, osa-aikatyön tekemisen helpottamista ja kokopäivätyössä olevien vuosityöajan pidentämistä.