Jäät ja kalustorikot hidastavat Tornionjokisuun ruoppausta

Viimeisiä viedään, sillä ruopattavaa massaa on Tornionjoen pohjassa enää parikymmentä proomullista. Tällä tahdilla ruoppauksen valmistumiseen menee pari, kolme päivää.

ruoppaus
Ruoppauskoneet Tornionjokisuulla
Antti Heikinmatti / Yle

Navakka etelätuuli ja kalustorikot ovat haitanneet Tornionjokisuun tulvasuojeluruoppauksen viimeisiä töitä. Työmaapäällikkö Reijo Kultalahden mukaan tuuli on ajanut ruoppausmassojen purkupaikalle pahimmillaan puolentoista metrin paksuisia jääröykkiöitä.

– Purkupaikka on se pahin, joella pystymme liikkumaan ihan hyvin. Proomuille on jouduttu jään vuoksi etsimään vaihtoehtoisia reittejä, Kultalahti kertoo.

Myös kalustorikot ja pohjasta löytyneet suuret kivet ovat hidastaneet ruoppausta. Kultalahden mukaan töitä on jäljellä tällä tahtia vielä loppuviikoksi.

Ongelmia on ollut ruoppauskone Kuokka-Pekka 2:n tekniikan kanssa ja pohjasta on löytynyt satoja isoja kiviä, joita on jouduttu räjäyttämään.

– Pohjassa on massoja vielä nelisen tuhatta kuutiometriä noin 400 metrin matkalla eli noin parikymmentä proomullista. Normaalisti proomu ehtii kuljettaa toistakymmentä lastia päivässä, mutta nyt tahti on jäiden vuoksi hitaampi, Kultalahti sanoo.

Alunperin työt olisi haluttu saada valmiiksi marraskuun loppuun mennessä.