Yön Olli joululauluista: "Kyllä minä varpusta kuuntelen ennemmin kuin sikaa"

Olli Lindholmilla on kiireinen joulukuu. Yö-yhtyeen keikkojen lisäksi hän vetää seitsemän kirkkokonserttia eri puolilla Suomea.

Kotimaa
Olli Lindholm Yön juhlakiertueella Tallinnassa
Yö-yhtye

Viime joulun alla Yön solistin Olli Lindholmin puntti tutisi. Joululaulujen esittäminen kirkossa oli rutinoituneelle keikkailijalle jännä paikka.

– Ensimmäiset konsertit olin aivan jäässä. 2000-luvulla mikään ei ole jännittänyt niin paljon kuin kirkot. Tumman puvun käyttäminenkin loi oman ongelmansa, ei Yön keikoilla ole sellaista tarvinnut. Myös yleisölle puhuminen ja akustiikka oli täysin erilaista kirkoissa kuin keikoilla, Lindholm muistelee.

Mies innostui kirkkokonserteista kuitenkin siinä määrin, että seitsemän kirkkoa käsittävä kiertue on edessä myös tänä vuonna – vaikka syksy on ollut kovin kiireinen. Mukaan mahtuu Yön keikkoja, Voice of Finland -kuvauksia ja keikkoja yhdessä Suvi Teräsniskan kanssa. Tahti vain kiihtyy joulua kohti.

– Koen olevani hyvässä vireessä, kun on koko ajan järjellistä tekemistä. Joutenolo ei sovi minulle yhtään.Kokeilin pitää lomaa koko vuoden 2012 kevään. Se oli huono vaihtoehto.

Joulupukin hommissa tuli hiki

Joululaulut ovat iso osa myös Lindholmin omaa joulua. Niiden kuuluu soida hiljaa taustalla. Etenkin perinteiset joululaulut iskevät.

2000-luvulla mikään ei ole jännittänyt niin paljon kuin kirkot. Tumman puvun käyttäminenkin loi oman ongelmansa, ei Yön keikoilla ole sellaista tarvinnut.

Olli Lindholm

– Kyllä minä ennemmin varpusta kuuntelen kuin sikaa. Sika on pöydässä ja varpusta kuunnellaan. En tykkää yhtään dingelidongelista, olen mollivoittoisten laulujen ystävä.

Varpunen jouluaamuna on yksi Lindholmin suosikeista. Se on kuitenkin hyvin vaikea esittää akustisesti.

– Sen pitää lähteä heti ensimmäisestä äänestä hyvin. Jos se ei lähde, sitä on vaikea lähteä korjaamaan. Mutta kun se lähtee hyvin, se kantaa tosi hienosti.

Oman joulunsa Lindholm pyhittää joutenololle. Hän aikoo jättää väliin jopa joulupukin hommat.

– Olen ollut kolmena edellisenä vuonna ollu pukkina tutuilla. Se on aika rankkaa hommaa. Siinä on aina niin hiton hikikin, että ajateltiin tällä kertaa mennä vaimon kanssa ihan rauhassa haudoille.