Koe uusi yle.fi

Investointisuojajärjestössä mukana ollut UM:n virkamies jätti järjestön Ylen haastattelun jälkeen

Ulkoministeriön virkamiehen jäsenyys investointisuojaa ajaneessa järjestössä herätti kysymyksen eturistiriidasta.

politiikka
Kimmo Sinivuori
Kimmo SinivuoriYle Spotlight

Ulkoministeriön mukaan investointisuojaa EU:n ja Yhdysvaltain vapaakauppasopimukseen ajavassa järjestössä mukana ollut UM:n virkamies on jäänyt pois järjestön toiminnasta.

Ministeriön taloudellisten ulkosuhteiden osaston osastopäällikkö Markku Keinänen kertoo Yle Uutisille, että kaupallinen neuvos Kimmo Sinivuori jäi pois European Federation for Investment Law and Arbitration (EFILA) -nimisen järjestön neuvoa-antavasta toimikunnasta Ylen Spotlight-ohjelman aiheesta tekemän haastattelun jälkeen.

Haastattelu tehtiin lokakuussa. Ohjelma näytetään Yle Fem -kanavalla tänä iltana kello 20.

Brysselissä viime kesänä perustetun järjestön tarkoituksena on sen omien sanojen mukaan "edistää tietoisuutta kansainvälisestä investointilainsäädännöstä". Muun muassa kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi pitää sitä etujärjestönä, joka käsittelee samoja asioita, joista Sinivuori neuvottelee Suomen puolesta ulkoasiainministeriön edustajana.

Sinivuoren vastuulle UM:ssä kuuluu muun muassa EU:n kauppapolitiikan valmistelu sekä investointien suojaamista koskevien sopimusten neuvotteleminen

Keinäsen mukaan Sinivuori mainitsi jäsenyydestään esimiehilleen haastattelun jälkeen. Keinänen katsoo, että Sinivuoren toiminnassa ei ole ristiriitaa, mutta tämä jätti siitä huolimatta EFILAN:n omasta aloitteestaan.

– Mielestämme toiminnassa ei ole ristiriitaa, mutta siitä voi syntyä kuva, että puolueettomuus vaarantuu, emmekä halua tällaisen kuvan syntyvän, Keinänen sanoi Yle Uutisille tiistaina.

Asiasta ei ole Keinäsen mukaan keskusteltu ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) kanssa.

Keinänen painottaa, että Sinivuoren osallisuudessa EFILA:ssa oli kyse bona fide -toiminnasta, eli vilpittömässä hengessä tehdystä tietojen hankinnasta. Sinivuori osallistui Keinäsen mukaan yhteen EFILA:n tapaamiseen.

Sinivuori jatkaa edelleen työssään Suomen edustajana kauppapolitiikkaa ja investointien suojaamista koskevien kysymysten neuvottelemisessa.

Sinivuoren titteli korjattu klo 16.40, po. olla kaupallinen neuvos.