Näin syöt oikein seisovasta pöydästä – lue keittiömestarin vinkit seisovan pöydän valloitukseen

Heikin lähiruokaa -ohjelman keittiömestari Heikki Ahopellon mielestä suomalaiset eivät osaa syödä oikein seisovasta pöydästä. Yltäkylläinen tarjonta johtaa mässäilyyn, joka ei pidemmän päälle ole kannattavaa kenellekään.

Kotimaa
Nainen tarttumassa pihteihin ruokalinjastolla.
Mikko Kuusisalo / Yle

Suomalaiset syövät buffetissa liikaa ja lisäksi taktiikkamme seisovassa pöydässä on väärä. Lautasen täyttäminen ääriään myöden ja ruoan ahmiminen johtavat usein siihen, että paljon ruokaa heitetään pois.

Keittiömestari Heikki Ahopelto korostaa, että liiallinen ruoan mättäminen on ongelma paitsi liian tiukoista housuista kärsiville asiakkaille, myös ruoasta maksavalle ravintoloitsijalle.

Kun ruokaa kuluu paljon, ravintoloitsija joutuu säästämään kuluissa. Tämä puolestaan näkyy suoraan tarjotun ruoan laadussa.

– Otetaan varmuuden vuoksi oikein reilusti eikä tunneta huonoa omaatuntoa, kun ruokaa menee roskiin. Kun ihmiset kuluttavat ravintoloitsijan kannalta liikaa, hän ostaa halvempia raaka-aineita, Ahopelto selittää.

Santsaa seitsemän kertaa

Seisovasta pöydästä pitäisi syödä aina seitsemän kertaa.

– Haetaan ensin kalat, sitten erikseen lihat, kasvikset, lämmin ruoka, juustot ja kahvi. Kaikkia voi vielä santsata jos jää nälkä, Ahopelto selventää.

Syö riittävän monta kertaa pöydästä vähän kerrallaan.

– Oikeasti olisi ravintoloitsijan kannalta katastrofi, jos kaikki söisivät aina seitsemän kertaa, koska tiskiä tulisi kamala määrä, Ahopelto jatkaa.

Ahopelto tunnustaa, ettei itsekään aina malta syödä seitsemää kertaa, mutta ajatuksena rauhassa syöminen on parempi kuin hurja ahmiminen.

– Syö riittävän monta kertaa pöydästä vähän kerrallaan. Näin tulee maisteltua maut kunnolla, sekä kulutettua aikaa hyvin ja rauhassa syömiseen. Ruoasta saa tällä tavalla niin paljon enemmän, kuin siitä että yksi lautanen ahdetaan ääriään myöten täyteen ja sitten kauhotaan ääntä kohti, Ahopelto muistuttaa.