Guggenheim-johtaja: ”Upeita design-ideoita ympäri maailmaa”

Solomon R. Guggenheim -säätiön ja -museon johtaja Richard Armstrong on tyytyväinen arkkitehtuurikilpailun saamaan suosioon ja finalisteihin.

kuvataide
kilpailuehdotus
GH-121371443Guggenheimhelsinki

Solomon R. Guggenheim -säätiön ja -museon puheenjohtaja Richard Armstrong kiittelee Guggenheim Helsinki -arkkitehtuurikilpailuun valittuja finalistitöitä. Hän myös muistuttaa, että hanke on herättänyt ennennäkemättömän kiinnostuksen. Kilpailuun tuli 1715 ehdotusta ja verkkogalleriassa on ollut 200 000 kävijää.

– Avoin ja kansainvälinen kilpailu herätti ennennäkemättömän kiinnostuksen ja tuotti Helsingille upeita, innovatiivisia design-ideoita eri puolilta maailmaa. Tuomaristo on nyt valinnut kuusi syvällistä kilpailutyötä, joista jokainen tarjoaa kiinnostavia mahdollisuuksia Helsingin-museolle, Richard Armstrong toteaa.

Nämä työt haastavat meidät pohtimaan, millainen tulevaisuuden museo voisi olla.

Richard Armstrong

– Nämä työt haastavat meidät pohtimaan, millainen tulevaisuuden museo voisi olla. On erittäin kiinnostavaa nähdä, miten suunnittelijoiden visiot kehittyvät kilpailun edetessä, Armstrong jatkaa.

”Rohkeita vastakkainasetteluja”

Finalistit ja niiden suunnittelijat valitsi 11-jäseninen tuomaristo, jonka puheenjohtajana toimi amerikkalainen tutkija ja muotoilun opettaja Mark Wigley.

Jokainen finalistitöistä tarjoaa erottuvan ja omaperäisen tavan luoda uutta julkista tilaa Helsinkiin.

Mark Wigley

– Jokainen finalistitöistä tarjoaa erottuvan ja omaperäisen tavan luoda uutta julkista tilaa Helsinkiin. Jokainen niistä myös haastaa Guggenheim-säätiön kehittämään ennennäkemättömiä tapoja museosisältöjen luomiseen, sanoo tuomariston puheenjohtaja Mark Wigley.

-Osa töistä hyödyntää rohkeasti Makasiiniterminaalia tai nostaa eri tavoin esiin helsinkiläistä kulttuuria ja historiaa. Jotkut töistä yhdistävät julkista ja museotilaa tai luovat rohkeita vastakkainasetteluja perinteisten näyttelytilojen ja vielä kuvittelemattomille luomuksille tarkoitettujen tilojen välille, Wigley jatkaa.

"Eteläsataman tontilla valtava potentiaali"

Guggenheim Helsinki –arkkitehtuurikilpailun finalistitöiden julkistustilaisuudessa puhui myös kaupunginjohtaja Jussi Pajunen. Hän oli erityisen tyytyväinen kilpailun myötä syntyneeseen keskusteluun.

Erityisesti minua on ilahduttanut kilpailun synnyttämä vilkas keskustelu.

Jussi Pajunen

– Helsingillä on ollut suuri kunnia olla tämän arkkitehtuurikilpailun herättämän maailmanlaajuisen kiinnostuksen kohteena. Eteläsataman tontilla on valtava potentiaali, minkä kilpailutyöt ovat osoittaneet. Erityisesti minua on ilahduttanut kilpailun synnyttämä vilkas keskustelu arkkitehtuurin ja designin roolista kaupunkitilan kehittäjinä, Jussi Pajunen toteaa.

Kilpailun lopullinen voittaja julkistetaan kesäkuussa 2015. Kilpailun voittaja saa 100 000 euroa.