1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Linux

Linux antaa lisävuosia vähän rupuisellekin koneelle – video

Kotimaisin vaihtoehto on vanhoista osista kasattu ja Linux-käyttöjärjestelmällä varustettu tietokone, sanoo osuuskunta Koneet Kiertoon -yrittäjä Paul Brown.

Linux
Paul Brown kirjoittaa lappua
Mari Siltanen / Yle
Ubuntu Linux, kuva tietokoneen näyttöruudulta
Paul Brown esittelee kuinka helppo käyttöjärjetelmä Linuxin Ubuntu on.

Tamperelaisessa kellarissa kokoaa tietokoneita päättäväinen mies. Toimivat osat eivät saa mennä hukkaan ja vanhakin kone piristyy käyttöjärjestelmän päivityksellä.

Paul Brown on todistanut kaatopaikkojen kierrätyslaatikoilla sekä toimistojen päivitysten yhteydessä kuinka vuoden tai kahden vanha tietokone joutuu purkukasaan.

– Yhden pöytäkoneen ja monitorin tekemiseen kuluu niin paljon luonnonvaroja, että ne painavat sarvikuonon verran. On aikamoista tuhlausta, että se heitetään romukoppaan, vaikka se toimisi.

Brown kasaakin toimivista osista uusia koneitaosuuskuntansa (siirryt toiseen palveluun)kellaritiloissa. Mukana toiminnassa oleva Helena Åbergkin hämmästelee pois heitettävän toimivan tavaran määrää.

Lisenssimaksuja ei mene Yhdysvaltoihin, eikä minnekään muualle, ja silti saadaan ihmisille toimivia koneita.

Paul Brown

– Tavaraa on aivan järkyttävästi. Jos sitä saadaan tällainen pieni paikka ihan täyteen, niin sitä menee varmasti todella paljon hukkaan.

Marketeissa myytävät tietokoneet ovat Brownin mielestä aivan liian tehokkaita peruskäyttöön. Vähän vanhemmalla pärjäisi moni.

– Kenen tahansa vanhempi, joka maksaa verkossa laskut, tsekkaa Facebookin ja lähettää sähköpostia, ei tarvitse neliydinprosessoria ja kahdeksaa gigaa muistia. Hänelle riittää kone, jonka saa kaikkineen käytettynä alle 150 eurolla.

Käytetyistä osista koottu kone on kotimaisin vaihtoehto

Brown haluaa ehdottomasti ajaa avoimen lähdekoodin asiaa. Kaikkiin hänen kasaamiinsa koneisiin asennetaankin Linux-käyttöjärjestelmä Ubuntu. Brown perustelee valintaa kokonaisuuden kotimaisuudella.

– Tämä on kuitenkin eniten kotimaista tietokonemallia, mitä voi ostaa. Olkoonkin, että aiemmin on ollut Windows ja osat tehty ties missä, mutta nyt se on koottu uudelleen Suomessa ja siihen on isketty Linus Torvaldsin käyttöjärjestelmä avointa lähdekoodia. Lisenssimaksuja ei mene Yhdysvaltoihin, eikä minnekään muualle, ja silti saadaan ihmisille toimivia koneita.

Windows XP:n käyttötuki loppui tänä vuonna huhtikuun alussa ja tämä sai osan vaihtamaan konetta turhaan. Brown ottaa esimerkiksi osuuskunnan tiloihin vanhan koneen tuoneen rouvan.

Vähän rohkeutta, ei se Linux ole niin kamala.

Helena Åberg

– Hän sanoi, että hänellä oli tämä xp omassa koneessaan, mutta kun tuki loppui, hän meni ostamaan uuden koneen. Minä sanoin että harmi. Olisimme asentaneet muutamalla kympillä Ubuntun koneelle ja se olisi toiminut aivan loistavasti ties kuinka monta vuotta.

Reilun vuoden sisällä tietokoneiden ja Linuxinkin maailmaan sukeltanut Helena Åbergkin kannustaa kohti avointa lähdekoodia. Tietokoneet ovat hänen mukaansa monimutkaisista komponenteista huolimatta yksinkertaisia vehkeitä.

– Sitä ruppuistakin tietokonetta voisi vielä hyödyntää vähän aikaa. Vähän rohkeutta, ei se Linux ole niin kamala.