1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. media

Talvisota ajoi Yleisradionkin evakkoon – hermokeskus siirtyi Poriin

Porista tuli talvisodan alussa Yleisradion päälähetyskeskus. Poriin siirtyi myös koko Radio-orkesteri. Orkesterin jäsenet vartoivat lähetysstudiota asein.

media
Puutalo, jossa toiminut radioasema.
Radioasema on toiminut Hallituskadun ja Annankadun kulmassa olevassa rakennuksessa.Satakunnan Museo

Porin kaupungilla oli merkittävä rooli Yleisradion toiminnassa talvisodan aikana. Pommitusten pelossa Yleisradion Helsingissä sijainnut lähetystoiminta päätettiin hajauttaa ja päälähetyskeskus siirrettiin salassa Poriin.

Poriin siirtyi Yleisradion ylintä johtoa, kuuluttajat, tekniikkaa, osa studion henkilökuntaa ja koko Radio-orkesteri. Lähetyspaikkana oli paikallisstudio Annankadulla.

– Porista lähetettiin niitä ohjelmia, jotka jäivät Yleisradion vastuulle sodan aikana eli lähinnä musiikki- ja hartausohjelmia. Lähetyksiä tuli edelleen myös Helsingistä ja muun muassa Vaasasta, kertoo Radio sodissamme 1939–45 -kirjan kirjoittaja, Suomen Radio- ja televisiohistoriallisen seuran varapuheenjohtaja Lasse Vihonen.

Valokuvassa orkesterin jäsen seisoo lumivallein ympyröidyssä kuopassa ja vartoi lähetysasemaa kivääri kädessä.

Lasse Vihonen

Talvisodan aikana Yleisradion toiminta oli alistettu valtionneuvoston tiedotuskeskukselle VTK:lle. VTK:lla ja Puolustusvoimilla oli myös omia ohjelmia Yleisradion ohjelmien joukossa.

Orkesterilaiset ampuivat pommikoneita

Radio-orkesteri kapellimestareineen siirrettiin ylimmän johdon mukana kokonaan Poriin. Soittamisen lisäksi orkesterilaiset joutuivat myös vartiotöihin. Osa soittajista vartioi Porin lähetysasemaa asein.

– On olemassa valokuva, jossa orkesterin jäsen seisoo lumivallein ympyröidyssä kuopassa ja vartoi asemaa kivääri kädessä.

Vihosen mukaan orkesterilaiset yrittivät myös ampua Neuvostoliiton pommikoneita.

Piti pitää salassa, miltä asemalta lähetys kulloinkion tuli.

Lasse Vihonen

– Osumia ei tainnut tulla, mutta kyllä orkesterilaiset osallistuivat vartiointiin ja myös ampumaharjoituksiin.

Porin pääkeskus paljastui

Sodan aikana ohjelmia ei voitu häiriöiden takia enää siirtää releoimalla, vaan ne piti siirtää asemalta toiselle puhelinlinjojen välityksellä.

– Yhteyksiä piti koko ajan vaihtaa eri asemien välillä, kun yritettiin pitää salassa, mistä kulloinenkin lähetys tuli. Yhteyksien koordinaatio tapahtui Porissa

Sodan loppuvaiheessa Porin pääkeskus kuitenkin paljastui neuvostoliittolaisille.

– On kerrottu, että Tiltu eli venäläiset naispropagandistit olivat varoittaneet porilaisia siitä, että nämä saavat tuta nahoissaan radiotoiminnan siirron Poriin.

2. helmikuuta 1940 kaupungin keskustaa pommitettiin. Pommituksissa kuoli 20 porilaista.

Vihosen mukaan Yleisradion väki ei vahingoittunut eikä paikallisstudio saanut osumaa. Yleisradio siirsi kuitenkin väkensä Nakkilaan sodan loppuajaksi.

– Sodan loputtua lähetystoiminta keskitettiin taas melko nopeasti Helsinkiin ja lähetysten hajauttaminen purettiin.

Lähteet: Haastattelun lisäksi Yleisradion historia 1926–1949 -teos.

Lue seuraavaksi