1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Veteraanikeräyksille rajua palautetta: "Eihän heitä enää edes ole"

Veteraanikeräysten järjestäjät ovat huolissaan yhä yleistyneestä käsityksestä, jonka mukaan veteraaneille ei enää kannata kerätä avustuksia. Kärkkäimmät syyttävät kerääjiä ahneiksi, sillä avustettavia kuvitellaan olevan huomattavasti todellisuutta vähemmän.

Kotimaan uutiset
Sotaveteraanit ovat keski-iältään 87-vuotiaita.
Mika Kanerva / YLE

Itsenäisyytemme puolustajia on jäljellä vuosi vuodelta pienempi joukko. Heitä on kuitenkin paljon enemmän kuin moni uskoo.

– Törmään jatkuvasti käsityksiin, joiden mukaan veteraaneja on elossa enää muutamia tai korkeintaan satoja. Todellisuudessa heitä on lähes 30 000, kertoo Veteraaniliiton toiminnanjohtaja Markku Seppä.

Sepän mukaan väärät käsitykset veteraanien määrästä ovat johtaneet huolestuttavaan ilmiöön.

– Veteraaniliittoa syytetään ahneeksi. Olemme muka varakas järjestö, joka käyttää avustusrahat oman toimintansa pyörittämiseen. Siksi keräyksiin ei enää haluta antaa rahaa.

Jokainen sentti perille

Satakunnan Sotaveteraanipiirin toiminnanjohtaja Seppo Heino vakuuttaa, että keräyksistä saadut varat käytetään kokonaisuudessaan veteraanien hyväksi.

– Järjestelmämme on niin tarkka, että pystymme osoittamaan nimellä kuka veteraaneista on saanut minkäkin summan. Tietyllä alueella annetut lahjoitukset käytetään sen alueen veteraanien hyväksi. Jokainen sentti menee perille eikä yhtään käytetä yhdistyksen toiminnan pyörittämiseen.

Satakunnan alueella sotainvalideja, rintama- ja sotaveteraaneja on noin 1600. Heinon mukaan keräyksillä on saatu vuosittain kasaan noin 60 euroa veteraania kohti. Summa on maan keskitasoa.

– Ihmettelen miksi ihmiset kadehtivat veteraaneja tuollaisesta avustuksesta. Eihän tuolla summalla mitään herran huonetta rakenneta. Ja senkin kerääminen on kovan työn takana.

Lue seuraavaksi