Munataksimies kellisti byrokratian - munataksi suhaa entiseen tapaan

Munataksi meinasi tyssätä viranomaisiin ja byrokratian kiemuroihin. Yrittäjän mukaan asiat viranomaisten kanssa on saatu sovittua, ja homma jatkuu.

Kotimaa
Mies myy kananmunia kuorma-autosta.
Mikko Välttilä myy ulkokanalan munia kuorma-autosta Kauniaisissa, kauppakeskus Graniitin parkkipaikalla.Yrjö Hjelt / Yle

Munataksiyrittäjä Mikko Välttilä sanoo, että munataksin tulevaisuus näyttää nyt turvatulta. Viranomaisten kanssa on päästy yhteisymmärrykseen siitä, mistä munataksihommassa on kyse.

– Kyllä voisi sanoa, että selvittiin säikähdyksellä. Aika paljon kevyemmällä byrokratialla selvittiin kuin se jossain vaiheessa näytti, Mikko Välttilä sanoo.

Munataksiyrittäjän mukaan Eviran ja terveysviranomaisten kanssa on saatu sovittua, että Vaahteramäen tilan uusi munavarasto on elintarvikehuoneisto, joka joutuu valvonnan piiriin. Sen sijaan munataksin toiminta ei ole torikauppaa eikä kaupankäyntiä autosta käsin.

– Koska me toimimme ennakkotilausten perusteella, niin munataksin toiminta on ainoastaan kuljetustoimintaa. Siihen ei silloin tarvita torilupia eikä myynti-ilmoituksia, kertoo Mikko Välttilä viranomaisten käydyistä keskusteluista.

Välttilän mukaan munataksin toiminta ei ole siis enää vaarassa.

– Ei missään tapauksessa. Tämä näyttää nyt siltä, että toiminta jatkuu hyvinkin pitkään.

Paperityöt olisivat olleet liikaa

Mikko Välttilä pyörittää vaimonsa kanssa Somerolla Vaahteramäen tilaa, joka on Suomen oloissa harvinainen ulkokanala. Välttilä keksi loppukesästä, että kananmunia voisi alkaa myydä netin kautta. Munat toimitettaisiin perille munataksilla.

Aluksi munataksi oli tavallinen henkilöauto. Toiminnan suosion kasvettua, Välttilä siirtyi kuorma-autoon.

Kyllä voisi sanoa, että selvittiin säikähdyksellä.

Mikko Välttilä

Pian oli viranomaisilla asiaa miehelle. Pitäisi olla erilaisia tori- ja myyntilupia, jos munia kerran myydään turuilla ja toreilla. Välttilän mukaan lupahakemuksia ja muita paperitöitä olisi niin paljon, että koko homma pitäisi laittaa jäihin.

– Jossain vaiheessa se, mitä viranomaiset tarjosivat, kuulosti todella paljolta lisätyöltä, munataksi yrittäjä Mikko Välttilä sanoo.

Toiminnan laajeneminen edelleen suunnitelmissa

Asian selvittyä nyt parhain päin myös toiminnan laajentaminen on Mikko Välttilän mukaan suunitelmissa.

– Kasvu ei ole enää niin huimaa kuin alkusyksystä. Uskon kuitenkin, että toiminta voisi vielä hiukan kasvaa, Välttilä sanoo.

Munataksiyrittäjä sanoo harkitsevansa, josko munataksibisnekseen voitaisin ottaa toinenkin ulkokanala mukaan.

– Tällä hetkellä toimitamme naapurin luomumunia samassa autossa, mutta toinen ulkokanala on hakusessa, ja sitä ehkä tarvitaan jatkossa.