Kunta sähläsi yt-neuvottelut – joutuu aloittamaan alusta

Satakuntalainen Säkylän kunta teki muotovirheen yt-neuvotteluissaan. Kunta suunnittelee irtisanovansa enimmillään lähes viidesosan työntekijöistä.

Kotimaa
Säkylän vaakuna
Erkki Alho / Yle

Säkylän kunnan raskaat yt-neuvottelut joudutaan aloittamaan alusta. Kunta mokasi yt-neuvotteluprosessissa, ja ammattijärjestöt uhkasivat riitauttaa tuloksen.

– Järjestöjen mielestä työntekijöille kerrottiin liian nopeasti irtisanottavien nimiä eräissä yksiköissä. Katsoimme, että on parempi aloittaa neuvottelut alusta kuin ottaa riski riitauttamisesta ja korvausvelvolliseksi joutumisesta, Säkylän vt. hallintojohtaja Kalevi Mäkipää sanoo.

Iso irtisanomistarve

Säkylä aloittaa uudet neuvottelut lähiaikoina. Sadan työntekijän kunta suunnittelee irtisanovansa 10–18 ihmistä. Alunperin irtisanottavien maksimimäärä oli 15, mutta nyt se on kasvanut.

– Tämä on iso asia. Kenelläkään kunnan hallinnossa ei taida olla kokemusta irtisanomisista. Meidän on pakko etsiä rakenteellisia säästöjä, ja suurimmat kulut ovat henkilöstömenot, Mäkipää sanoo.

Kenelläkään kunnan hallinnossa ei taida olla kokemusta irtisanomisista.

Säkylän vt. hallintojohtaja Kalevi Mäkipää

Vanhat menot painavat

Säästötavoite on noin 600 000 euroa. Yt-neuvottelut eivät koske terveyspuolta, mutta koulut, tekninen toimi ja sosiaalitoimi ovat neuvottelujen piirissä.

Kunnanjohtaja Teijo Mäenpää sanoo, että säästöpaineet johtuvat 2000-luvun alkupuolella syntyneestä alijäämästä. Tällä hetkellä kunnalla menee hänen mukaansa kohtuullisen hyvin.

Säkylä ja naapurikunta Köyliö ovat liittymässä yhteen vuoden 2016 alusta. Lopullinen liitospäätös on tarkoitus tehdä ensi maaliskuussa, mutta liitoksesta saatiin alustava yhteisymmärrys jo tämän vuoden alkupuoliskolla.