Keikkajärjestäjä ihmettelee uhkarohkeutta – joulukonserteista ylitarjontaa

Rokkarit ovat innostuneet joulukonserttikiertueista, vaikka ajat ovat kovat. Turun seudulla entiset tangokuninkaalliset kiertävät kirkkoja omalla riskillä.

Kotimaa
Turun tuomiokirkko
Turun tuomiokirkkoYLE / Petri Vilen

Artistien kasvava innostus joulukonsertteihin ihmetyttää tapahtumajärjestäjiä. Perinteisten joulukonserttien ja kauneimpien joululaulujen lisäksi tarjolla on rokkareiden ja poppareiden joulukiertueita.

– Konsertteja on entistä enemmän. Vähän omituista, koska vuoden alusta on tiedetty, kuinka tiukkaa on taloudellisesti. Ihmettelen, miksi uhkarohkeita yrittäjiä on näin paljon, sanoo Auraviihteen managing director Henri Kulmala.

Kulmalan mukaan Karita Mattilan konserttien peruuntuminen heikon lipunmyynnin takia on varoittava esimerkki siitä, että yritysostajat ovat kaikonneet. Yritysten säästökuuri vaikuttaa etenkin konsertteihin, joissa on kalliit liput.

Auraviihde ei toistaiseksi ole joutunut perumaan konsertteja, mutta ennakkolipunmyynnin kehittymistä seurataan tarkasti koko ajan. Koska uhkana ovat isot tappiot, tapahtumajärjestäjä ei ole lisännyt joulukonserttitarjontaa artistien toiveista huolimatta.

Ihmettelen, miksi uhkarohkeita yrittäjiä on näin paljon.

Henri Kulmala

– Osa artisteista järjestää kirkkokonsertteja itse. Autamme markkinoinnissa, mutta artistit kantavat itse riskin, Kulmala kertoo.

Turun seudulta Kulmala mainitsee esimerkkeinä Mikko Mäkeläisen, Marko Maunukselan, Kyösti Mäkimattilan ja Johanna Pakosen.

Lipunostajat liikkeellä hyvissä ajoin

Tapahtumajärjestäjä Live Nationin pääpromoottori Johan Hollstén pani joulukonserttibuumin merkille jo viime vuoden syksynä. Hänen mielestään ilmiö on nyt korostunut. Konsertit kilpailevat keskenään, mikä on tukalaa, kun muutenkin pitää kisata ihmisten rahasta ja vapaa-ajasta.

Karita Mattilan tapaukseen heijastui se, etteivät yt-neuvotteluja käyvät ja lomauttavat yritykset kuluta rahoja pääsylippuihin.

Johan Hollstén

– Karita Mattilan tapaukseen heijastui se, etteivät yt-neuvotteluja käyvät ja lomauttavat yritykset kuluta rahoja pääsylippuihin, Hollstén toteaa.

Konsertinjärjestäjä pystyy ennakkomyynnin perusteella päättelemään aikaisessa vaiheessa, onko konsertilla menestymisen mahdollisuuksia.

– Kirkkokonserteissa ostokäyttäytyminen on toisenlaista, niihin ostetaan lippuja vielä oveltakin. Muuten suomalaiset haluavat ostaa lippunsa poikkeuksellisen aikaisin. Keikkaviikolla tai keikkapäivänä lipunmyynnissä ei tapahdu paljon mitään, Hollstén kertoo.