Tv-kokki kritisoi suomalaisia ketjuravintoloita: "Ansaitaan palkka availemalla pusseja"

Ketjuravintola voi olla nuorelle keittiöalan ammattilaiselle yksipuolinen harjoittelupaikka. Puolivalmisteista syntyvät ateriat eivät jätä tilaa käsityölle ja luovuudelle. Heikin lähiruokaa -ohjelman keittiömestari Heikki Ahopelto on sitä mieltä, että ketjut asettavat nuoret osaajat epätasa-arvoiseen asemaan.

Kotimaa
Lihaa leikataan ravintolan keittiössä.
Yle

Ravintola-alan ammattilaisten mielestä ketjuravintolat köyhdyttävät suomalaista ravintolakulttuuria. Suomessa kaikkialle levittäytyvät ketjuravintolat tarjoavat paljon harjoittelupaikkoja ravitola-alalle pyrkiville, mutta työtehtävät ovat usein hyvin yksipuolisia.

– Olen huolissani, sillä sen lisäksi että asiakkaat saavat kyseisissä paikoissa ajatusköyhempää ruokaa, niin ne samat paikat ovat yhä huonompia työssäoppimispaikkoja nuorille ravintola-alan opiskelijolle. Työntekijöiden osaamisen huono taso köyhdyttää alaa ja sitä kautta ravintoloiden annoksia, keittiömestari Heikki Ahopelto kertoo.

Ensimmäinen työpaikka merkitsee paljon

Ketjut asettavat opiskelijat Ahopellon mielestä epätasa-arvoiseen asemaan, vaikka hän myöntää, että ne ovat suuri työllistäjä.

Alalla ei voi olla pelkästään kyse siitä että, ansaitaan palkka helpolla availemalla pusseja.

– Opiskelija, joka pääsee hyvään paikkaan töihin on eri asemassa kuin se, jonka työpaikalla käytetään vain puolivalmisteita. Kuilu näiden opiskelijoiden välillä kasvaa, Ahopelto selittää.

– Tietysti varma työ lämmittää aluksi, mutta kun aikaa kuluu ja ryhtyy miettimään oman työn sisältöä, niin se ei olekaan enää sitä miksi alun perin lähti alalle. Luovuus ja käsityö tuovat työhön vaativuutta ja sitä kautta oppii lisää. Alalla ei voi olla pelkästään kyse siitä, että ansaitaan palkka helposti availemalla pusseja, Ahopelto toteaa.

Ketjussakin oppii

Uran alussa oppiminen täytyy aloittaa jostain. Harjoittelussa opetellaan alan taitojen lisäksi työympäristössä olemista ja toimimista. Saimaan ammattikorkeakoulun lehtori Jukka Moilanen näkee ketjuravintoloissa paljon hyvää vasta-alkajille.

Valmiit ja ylhäältä ohjatut reseptit ja komponentit eivät jätä mahdollisuuksia käden taidoille.

– En lyttäisi isoa ketjua työharjoittelupaikkana, sillä niissä kyllä tutustuu alaan ja työn organisoimiseen. Isoilla taloilla on lisäksi etenemismahdollisuuksia ketjun sisällä, Moilanen kertoo.

Ketjuravintoloiden luovuudessa ja puolivalmisteiden käytössä ei Moilasenkaan mielestä ole kehumista.

– Komponenttivoittoisessa työpaikassa, jossa luovuudelle ei ole sijaa, tulee seinä vastaan. Valmiit ja ylhäältä ohjatut reseptit ja komponentit eivät jätä mahdollisuuksia käden taidoille. Ihannetilanne on tietysti se, että mennään aamulla tuoreelle kala- ja lihatorille, katsotaan mitä on tarjouksessa ja sitten rakennetaan päivän ruokalista niistä, Moilanen kuvailee.