1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kotka ja Kouvola kiistelevät vedestä

Kymenlaakson Vesi haluaisi, että vain yksi laitos pumppaisi pohjavettä Selänpäästä. Alueella jo vettä pumppaava Kouvola tuskin luopuu asemastaan.

talous
Vettä valutetaan lasiin.
Juomavesi on saatu ohituksella syötettyä Saksalan asukkaille Mikkelissä.Yle

Yhteinen pohjavesihanke Selänpäässä hiertää Kouvolan ja Kotkan vesilaitosten välejä. Kiistan ytimessä on, kuka aluetta lopulta hallinnoi.

Kymenlaakson Vesi toivoo, että pohjavesien pumppauslupa annettaisiin vain yhdelle toimijalle.

Kouvola tuskin luopuu asemastaan. Kouvola pumppaa vettä Selänpäässä jo nyt.

– Etelä-Suomen parhaita pohjavesialueita ei voida luovuttaa ulkopuolisten hallintaan, Kouvolan Veden hallituksen puheenjohtaja Kimmo Jokiranta (kesk.) sanoo.

Kotkan enimmäisomistuksessa oleva Kymenlaakson Vesi suunnittelee yhdessä Kouvolan Veden kanssa pohjaveden ottamista Kouvolan Selänpäästä.

Kouvola haluaisi Selänpäästä myös tekopohjavettä

Alueen hallinnan lisäksi toinen kiistakapula on, otetaanko alueelta pelkkää pohjavettä vai sen lisäksi myös tekopohjavettä.

Parhaillaan käynnissä oleva ympäristövaikutusten arviointimenettely perustuu pelkän pohjaveden ottamiseen.

Etelä-Suomen parhaita pohjavesialueita ei voida luovuttaa ulkopuolisten hallintaan

Kimmo Jokiranta

Kouvola haluaisi valmistaa alueella myös tekopohjavettä. Kymenlaakson Vesi ei tällä hetkellä ole kiinnostunut tekopohjavesivaihtoehdosta.

– Jos Kymenlaakson Vesi on kannassaan ehdoton, niin on hankala ajatella, että Kouvola olisi tässä mukana, Jokiranta sanoo.

Kouvolan Vesi saattaa hakea alueelle uutta lupaa itsenäisesti, jos Kymenlaakson Vesi ei suostu tekopohjaveden valmistamiseen.

Tilanne on arka

Kouvola ottaa kantaa Selänpään vesihankkeeseen joulukuun aikana.

Tilanne on tällä hetkellä arka. Kouvolan kaupunginhallituksen konsernijaoston puheenjohtaja Jari Larikka (kok.) ei halua lainkaan kommentoida asiaa etukäteen.

– Mitä tahansa sanon, osapuolet tulkitsevat sen miten tahansa.

Konsernijaoston varapuheenjohtaja Jukka Nyberg (sd.) ei tyrmää sitä mahdollisuutta, että Kouvola toimisi Selänpäässä osana Kymenlaakson Vettä.

Jos Selänpään vedenoton hoitaisi pelkästään Kymenlaakson Vesi, Kouvolan olisi kasvatettava omistusosuuttaan yhtiöstä. Tällä hetkellä Kouvola omistaa yhtiöstä 12 prosenttia.

– Miksipä emme olisi kiinnostuneita kasvattamaan osuuttamme, Nyberg sanoo.

Yle Kymenlaakso ei tavoittanut Kymenlaakson Veden toimitusjohtajaa Tapani Eskolaa tiistaina.

Juttua korjattu kello 10:55. Kymenlaakson Vesi ei ei ehdota, että Selänpään pohjavesien hallinta siirrettäisiin sille. Kymenlaakson Vesi toivoo, että alueen vedenottoluvat olisivat tulevaisuudessa vain yhden toimijan hallussa. Siihen Kymenlaakson Vedellä ei ole kantaa, kuka tämä toimija voisi olla.

Lue seuraavaksi