Jäänmurtaja Sampon kausi vaikuttaa ennätyshyvältä

Kemin Lumilinna ja Jäänmurtaja Sampo odottavat hyvää matkailutalvea. Jos kaikki menee hyvin, Sampolla voidaan tehdä ennätyskausi.

Kotimaa
Matkailujäänmurtaja Sampo parkkeerattuna keskelle jääkenttää.
Riikka Rautiainen/ Yle

Kemin matkailun myyntipäällikkö Tomi Sipola kertoo, että Lumilinnaa ja Sampoa on myyty ahkerasti ja syksyllä on tehty markkinointimatkoja muun muassa Kiinaan, Yhdysvaltoihin, Tanskaan ja Espanjaan. Sipolan mukaan matkoilta on saatu jo hyviä tuloksia.

– Esimerkiksi viikko Singaporen matkan jälkeen sieltä tuli jo matkavaraus uusilta asiakkailta. Useinhan markkinointi puree vasta hieman pidemmällä aikavälillä, Sipola kertoo.

Sampon risteilykauden varaustilanne vaikuttaa erittäin hyvältä. Sipola on kuitenkin vielä varovainen arvioissaan, eikä uskalla vielä luvata kävijäennätyksiä.

– Vielä tässä vaiheessa en lähtisi tuomaan asiaa kovin esille, mutta jos kaikki menee hyvin niin puhutaan ennätyskaudesta, Sipola hymyilee.

Viime vuonna Sampolla kävi hieman alle 12 000 risteilyasiakasta.

– Tässä vaiheessa on vaikea määritellä tarkemmin, mutta kyllä siinä puhutaan muutamien kymmenien prosenttien kasvusta. Alkuvuonna ja kevään aikana tarkentuu, mikä tilanne todellisuudessa on.

Eniten vieraita Aasiasta

Sipola kertoo, että suurin markkina-alue on Aasia ja esimerkiksi Kiina, Thaimaa ja Hongkong ovat isoja matkanvaraajia.

– Kiinasta tulee eniten varauksia, mutta myös Japanin matkailijoiden määrä on kasvussa. Lisäksi haluamme panostaa entistä enemmän Eurooppaan ja muun muassa espanjalaisten määrä on jälleen kasvussa. Myös Saksan markkinoille panostetaan tulevaisuudessa enemmän.

Lumilinnan varaustilanne elää

Tänä talvena vietetään Kemin Lumilinnan 20-vuotisjuhlia. Sipolan mukaan Lumilinnan kävijämääriä on vielä vaikea kommentoida.

– Lumilinnan varaustilanne elää hieman eri lailla kuin Sampon ja tietoa saadaan hieman myöhäisemmin. Tässä vaiheessa tilanne näyttää kuitenkin hyvältä, Sipola sanoo.

Jäänmurtaja Sampon on määrä aloittaa risteilykausi 19. joulukuuta. Samana päivänä avataan myös Lumilinnan 20-vuotisjuhlanäyttely Tullimakasiinissa. Kemin Lumilinnan avajaisia vietetään tammikuun 24. päivä.