1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Munasolujen pakastuttaminen saanut kalsean vastaanoton

Väestöliiton Turun klinikalla on voinut pakastuttaa omia munasoluja myöhempää käyttöä varten toukokuusta lähtien. Klinikalla ei ole kuitenkaan tehty vielä ensimmäistäkään munasolupakastusta.

Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Munasolujen pakastuttamisen suosio on jäänyt olemattomaksi Turussa.

Väestöliiton Turun klinikalla on voinut pakastuttaa omia munasoluja myöhempää käyttöä varten jo toukokuusta lähtien.

Biologi Anni Haltia kuitenkin kertoo, että klinikalla ei ole tehty vielä yhtään munasolupakastusta, kun taas koko maassa niitä on yksityisillä hedelmöityshoitoklinikoilla tehty kymmenkunta.

Haltia uskoo, että yksi syy vähäiseen kysyntään on toimenpiteen hinta.

– Munasolun pakastuttaminen maksaa klinikoilla keskimäärin 3 000 euroa. Ja kun munasoluja lähdetään käyttämään, niin siitä tulee lisäkustannuksia.

Biologin mukaan myös se vaikuttaa asiakkaan päätökseen, että hormonihoitoja edellyttävä munasolujen pakastuttaminen ei varmuudella takaa jälkikasvua.

– Munasoluja kypsytetään hormonihoidolla samalla tavalla kuin hedelmöityshoidossa. Joskus hormonihoitoja vaaditaan monta kertaa, jotta saadaan riittäväsi munasoluja pakkaseen myöhempää käyttöä varten.

– Silti pitää muistaa, että pakastus on stressi munasoluille. Silloin ennuste ei ole koskaan samanlainen kuin ihan luomusti raskauttamalla, Haltia sanoo.

Munasolu pitää pakastaa ajoissa

Väestöliiton Turun klinikalla käy vuosittain muutama asiakas, joka olisi valmis pakastuttamaan munasolunsa, mutta toimenpidettä ei ole kuitenkaan mahdollista tehdä.

Munasolun pakastuttaminen maksaa klinikoilla keskimäärin 3 000 euroa. Ja kun munasoluja lähdetään käyttämään, niin siitä tulee lisäkustannuksia.

Anni Haltia

Anni Haltia kertoo, että useimmiten asiakas innostuu pakastuttamisesta liian myöhään.

– Munasolun pakastuttamista suositellaan ennen 35 vuoden ikää. Silloin munasolujen laatu ja naisen hedelmällisyys ovat sillä tasolla, että hoidon onnistumista voidaan pitää mahdollisimman hyvänä.

– Jos esimerkiksi partneri löytyy vasta myöhemmällä iällä, niin silloin munasoluja ei enää tällä kypsytyshoidolla saada välttämättä riittävästi. Heille voidaan tarjota munasoluluovutushoitoa, Haltia sanoo.

Lahjoitusmunasoluilla pitkät jonot

Luovutushoitoon ryhtyvien pitää olla kärsivällisiä, sillä Väestöliitto kaipaa lisää munasolujen lahjoittajia. Esimerkiksi Turussa joudutaan odottamaan lahjoitusmunasolua noin vuoden verran.

Pakastuttamista suositellaan ennen 35 vuoden ikää. Silloin munasolujen laatu ja naisen hedelmällisyys ovat sillä tasolla, että hoidon onnistumista voidaan pitää mahdollisimman hyvänä.

Anni Haltia

– Kun luovuttajia on enemmän, niin jonotus on kestänyt noin puoli vuotta, Haltia toteaa.

Munasolujen lahjoittajat käydään tarkkaan läpi ennen kuin heidät hyväksytään luovuttajiksi. Näin varmistetaan, että lahjoittajat ovat lääketieteellisesti soveltuvia. Myös luovuttajien fyysiset ominaisuudet pannaan merkille.

– Yritämme toki katsoa, että lahjoittajalla ja saajalla on mahdollisuuksien mukaan samoja piirteitä. Usein saajille ei ole enää siinä vaiheessa näillä seikoilla väliä, kun se lapsi on siellä toiveissa.

Anni Haltia kuitenkin huomauttaa, että munasoluja ei kaupata asiakkaille esimerkiksi lahjoittajan ulkonäön tai koulutuksen perusteella.

– Kaikille munasoluille on varmasti käyttöä. Saajat ovat hyvin kiitollisia lahjoitetuista sukusoluista.