Suomalaiset onnistujat: Veikko Ilmasti tekee puhdasta ilmaa

Puhtaasta ilmasta on maailmalla yhä kovempi pula. Ei ihme, että varsinkin kiinalaiset ovat kiinnostuneita ilmanpuhdistusbisneksestä. Siitä on ollut innostunut helsinkiläinen keksijäkin liki koko ikänsä.

innovatiivisuus
Kuvassa keksijä Veikko Ilmasti on pari metriä korkean teräslieriön äärellä. Laitteen sisällä ilma puhdistetaan ionisuihkujen avulla.
Pitäjänmäellä kehitelty ilmanpuhdistuslaite on kohta täydessä työssä Pekingissä.Yle/Olli Ihamäki

Harva 86-vuotias on töissä joka päivä aamuvarhaisesta illansuuhun. Ja vieläpä niin sitkeästi, ettei ehdi kesälomaakaan pitää.Helsinkiläinen Veikko Ilmasti on niin innostunut kehittelemään ilmanpuhdistukseen tarkoitettuja laitteitaan, että hänellä on vaikeuksia ylipäätään pysyä poissa työpaikaltaan.

Menetetyssä Karjalassa syntynyt Veikko Ilmasti on ollut pikkupojasta saakka todellinen touhun mies. Jatkosotaankin hän lähti 12-vuotiaana. Ensimmäisen sotakesän palveltuaan hänet komennettiin muiden alaikäisten joukossa pois sotatoimialueelta.

Seuraavina kesinä Veikko teki bisnestä merimiehenä muun muassa myymällä tanskalaisille vastarintamiehille Suomen rintamilta salakuljetettuja sotasaaliiksi saatuja venäläisiä käsiaseita. Kauppa ja vallankin erilaiset keksinnöt ovat siis hänellä verissä.

Viljankosteusmittarilla alkuun

Ensimmäisen yrityksensä hän perusti ystävineen 1950-luvun lopulla. Labko Oy ryhtyi tekemään silloin mullistavia puun- ja viljankosteusmittareita sekä nesteenpinnan korkeusmittareita. Pian Veikko Ilmasti myi osuutensa Labkosta ja perusti uuden yhtiön, joita on vuosikymmenten varrella ollut lopulta toista kymmentä.

Keksijän mielenkiinto on suuntautunut laajalle ja patentteja on kertynyt yli kaksisataa. Yhdeksi päätuotantosuunnaksi muodostui ilman puhdistaminen. Veikko Ilmastin kehittelemä järjestelmä käsittelee ilman ionisuihkulla. Ilmassa olevat epäpuhtaudet, kaasut mukaanluettuna, iskeytyvät ionisuihkun voimasta laitteen seinäpintaan, josta partikkelit on helppo huuhdella tai kopistella pois. Puhdistettua ilmaa puhalletaan sairaaloiden leikkaussaleihin, hotellihuoneisiin, tehdassaleihin ja muihin tiloihin.

Huonon ilmanlaadun kanssa ankarasti kamppailevassa Kiinassa kiinnostuttiin Veikko Ilmastin keksinnöistä. Kiinalaiset tekivät Ilmastille tarjouksen, jonka hyväksyminen poisti häneltä rahahuolet. Kauppaan kuului kuitenkin pari ehtoa. Kiinalaiset vaativat, että Veikko Ilmasti jatkaa korkeasta iästään huolimatta yhtiön palveluksessa ja myyjän ehtona oli kehitystyön pysyminen Suomessa.

Menetykset kuuluvat lajiin

Nyt uusia laitteita rakennetaan Helsingin Pitäjänmäellä. Aavi Technologies tähtää Veikko Ilmastin mukaan täyttymättömille markkinoille ja suunnittelee kiinalaisten kivihiilivoimaloiden poistoilman puhdistusta ionikäsittelyllä.Veikko Ilmastin taival yrittäjänä on ollut kivinen, aivan kuten useilla muillakin keksijöillä.

Hän on joutunut monesti ideavarkauksien kohteeksi ja petollisten liikekumppaneiden huijaamaksi. Kesämökit, omakotitalot ja autot ovat vaihtuneet konkursseissa ja siksikin, että uusien tuotteiden kehittelyyn on tarvittu kiivaasti rahaa juuri sillä hetkellä.Monet ovat keränneet hyvän omaisuuden hyödyntämällä Veikko Ilmastin ideoita.

– Siitä en ole katkera ollenkaan. Suoranainen huijaaminen sieppaa tietysti, mutta hyvä vain, että mukavat pojat ovat vaurastuneet. Liki kaikki ovat kylläkin jo mullan alla, huokaa Veikko Ilmasti.

Ilmasti vakuuttaa, että raha ei tee häntä onnelliseksi.

– Määräänsä enempää ei voi kuluttaa. Varallisuus minulla olisi lähinnä lukuja tilillä. Mitäpä iloa siitä olisi, mutta kun saan auttaa keksinnöilläni esimerkiksi niitä, joiden terveys kärsii huonosta ilmasta, ole tyytyväinen ja hyvilläni. Silloin tuntuu, etten ole touhunnut turhaan.

Suomalaiset onnistujat -nettijutut liittyvät Radio Suomen Torstaiseuraan. Maakuntaradiot kautta Suomen haluavat nostaa itsenäisyyspäivän alla esiin omien alueidensa onnistujia.
Teemaa käsitellään Radio Suomen Ajantasassa tänään torstaina klo 14.30.