Fortumin Tapio Kuula: Tämä on selvästi win-win-tilanne

Fortumin tavoittelema yritysjärjestely kasvattaa sen vesivoimatuotantoa Venäjällä 60 prosentilla.

talous
Tapio Kuula
Fortum

Fortum haluaa lisätä vesivoimatuotantoa Venäjällä. Monimutkaisen yritysjärjestelyn lopputuloksena se on valmis sijoittamaan kilpailijansa Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen saavuttaakseen tavoitteensa. Toimitusjohtaja Tapio Kuula avasi Fortumin, Rosatomin, Gazpromin ja Fennovoiman yritysjärjestelyä illansuussa pitämässään tiedotustilaisuudessa tarkemmin.

– Tämä on selvästi win-win-tilanne, toimitusjohtaja Tapio Kuula vakuutti.

– Tämä on Fortumin tahdosta, kyllä. Yksiselitteisesti Fortumin tahdosta.

Yle Uutisten haastatteleman asiantuntijan mielestä on selvää, että yritysjärjestelyn taustalla on isommat valtiolliset intressit. Fortum ja Fennovoima ovat kilpailijoita, teknillisen fysiikan professori Peter Lund muistutti ja arveli, että hallitus toteuttaa Fortumin kautta omaa energiapolitiikkaansa. Valtio omistaa Fortumista 50,8 prosenttia.

Fennovoimasta äänestetään perjantaina: "Sattumaa"

Fortumin toimitusjohtaja ei halunnut kertoa, milloin yritysjärjestelystä on alettu neuvotella, eikä muutenkaan avata prosessia. Hän ei myöskään halunnut kertoa, milloin hän oli kertonut järjestelystä elinkeinoministeri Jan Vapaavuorelle.

Kuulan mukaan on sattumaa, että järjestelystä kerrotaan samalla viikolla kuin eduskunta äänestää Fennovoiman ydinvoimaluvan periaatepäätöksen täydentämisestä.

– Se on ihan puhdas sattuma, tämä päivämäärä. Se voi olla vaikea uskoa, mutta näin on, toimitusjohtaja Tapio Kuula sanoi.

Fortum tavoittelee yritysjärjestelyllä yli 75 prosentin omistusosuutta venäläisen energiantuotantoyhtiö TGC-1:n vesivoimatuotannosta. TGC-1:n pääomistaja on tällä hetkellä Venäjän valtio öljykonserni Gazprom.

Yritysjärjestelyn tarkoituksena on muodostaa Fortumin ja Venäjän valtion ydinvoimayhtiö Rosatomin kanssa yhteisyrityksen, jonka haltuun TGC-1:n vesivoimatuotanto siirtyy. Fortum haluaa välttää uuden rahan sijoittamista Venäjälle.

– Meidän ensisijainen keinomme on hyödyntää tämän päivän 30 prosentin omistusosuutta koko TGC-1:ssä eli kohdentaa se vesivoiman omistukseen, Kuula sanoi.

Lisäksi hän uskoo, että yhtiön velkoja järjestetään uudelleen. TGC-1:llä on velkaa 650 miljoonaa euroa. Vesivoimatuotannosta vastaavasta yhtiöstä tulee Fortumin tytäryhtiö.

Fortumin vesivoimatuotanto kasvaa 60 prosentilla

Fortum, Gazprom ja Rosatom allekirjoittivat puolenpäivän aikaan pöytäkirjan, jossa on sovittu rakennejärjestelmän käynnistämisestä. Kaupan lopulliset ehdot ovat sopimatta.

– Tämä on Fortumille tosi iso uudelleenjärjestely. Se lisää meidän vesivoimantuotantoamme 60 prosentilla. Se on monella tavalla meidän ykköstavoite, Kuula sanoi.

Fortumin nykyinen vesivoimatuotanto on keskimäärin noin 20 terawattituntia. Se vastaa kolmasosaa yhtiön sähköntuotannosta. TGC-1 lisää Fortumin vesivoimatuotantoa noin 12-13 terawattituntia.

TGC-1:n liikevaihto on 1,4 miljardia euroa, käyttökate 340 miljoonaa euroa ja tase 2,6 miljardia. Sen palveluksessa on 7 600 työntekijää. Velkoja sillä oli noin 650 miljoonaa euroa vuoden 2013 tilinpäätöksen lopussa. Liikevoitto oli noin 200 miljoonaa euroa.

– Kun ja toivottavasti kun TGC-1:n omistusjärjestelyt on saatu aikaan tavoitteen mukaisesti, silloin Fortum on valmis lähtemään mukaan enintään 15 prosentin osuudella Fennovoimaan, Kuula korosti.

– Kysymys on kokonaisuudesta, paketista. Menemme mukaan Fennovoimaan vain, jos tämä suunnitelma toteutuu. Tällä tavalla tästä muodostui Fortumin kannalta mielenkiintoinen kokonaisuus.

Fortum lähtee Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen korkeintaan 15 prosentin omistuksella. Jos sitä ei ole saatavissa, se tyytyy pienempäänkin osuuteen.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) ja kehitys- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) ovat aiemmin tiistaina ilmaisseet tyytyväisyytensä Fortumin päätökseen. Molemmat uskovat, että se vahvistaa Fennovoiman ydinvoimalahanketta. Se myös takaa ydinvoimahankkeen kotimaisuuden ja nostaa kotimaisuusasteen 66 prosenttiin.

Ei vaikuta Loviisaan

Kuulan mukaan tänään julkaistu yritysjärjestely ei vaikuta myöskään Fortumin Loviisan ydinvoimaloihin.

– Tämä ei vaikuta meidän suhtautumiseemme Loviisan osalta. Tämä on kohtuullisen pieni omistusosuus Fennovoiman hankkeessa. Loviisassa kysymys on käytössä olevien yksiköiden jatkomahdollisuudesta, Kuula sanoi.

Fortum ei saanut hallitukselta lupaa uuden reaktorin rakentamiseen vuonna 2010. Silloin Teollisuuden voima sai luvan rakentaa vielä yhden ydinvoimalayksikön Olkiluotoon. Fennovoima sai luvan rakentaa täysin uuden ydinvoimalan, jota se suunnittelee Pyhäjoelle.