Kaustinen on mieluummin upea kylä kuin vajavainen kaupunki

Oulun yliopiston arkkitehtiopiskelijat ovat laatineet vaihtoehtoisia suunnitelmia kuntakeskustan kehittämiseksi. Kaustisen ongelmana on keskustan hajanaisuus.

Kotimaa
Katukuvaa Kaustiselta
Kalle Niskala / Yle

Kaustisen paraatipaikalla valtatie 13 liikenneympyrän yhdessä kulmauksessa tulijaa tervehtii savua korkeasta piipustaan tupruttava lämpövoimala. Traktori kippaa jätemaata tontille. Käännös toiseen suuntaan avaa silmien eteen ylisuuria parkkipaikkoja laatikkomaisten liikekeskusten edustalla.

Oulun yliopiston arkkitehtiopiskelijat riensivät avuksi ja laativat kolme vaihtoehtoista suunnitelmaa keskustan kehittämiseksi. Kaustisella, kuten muillakaan vastaavilla kunnilla ei yleensä ole riittävästi resursseja ammattimaiseen ja pitkäjänteiseen maankäytön suunnitteluun. Eteen tulevat hankkeet toteutetaan usein yksitellen, poikkeusluvilla ja ilman näkemystä pidemmän ajan tarpeista.

Kaustisen lämpövoimala
Viihtyisyydessä on vielä hiomista. Jokainen ohikulkija kohtaa tämän näkymän.Kalle Niskala / Yle

– Kaustisen taajamakeskustan suurin ongelma oikeastaan on, että tämä on hirveän pirstaleinen, hajanainen ja jopa vieraalle ihmiselle vaikea kulkea ja hahmottaa, vaikka ollaan pienellä paikkakunnalla. Selkeyden tuominen on se, mitä näissä suunnitelmissa saadaan huomattavasti parannettua ja tuotua keskustalle yhtenäistä ilmettä, sanoo Kaustinen Center -hankkeen projektipäällikkö Jyrki Puuronen.

Arkkitehtiopiskelijoiden visioissa esimerkiksi lisättäisiin istutuksia, ryhmiteltäisiin ylisuuria parkkipaikkoja uudelleen ja kanavoitaisiin kulkureittejä uuteen uskoon. Tyhjille ja tyhjentyville rakennuksille pitäisi keksiä uusiokäyttöä, Perhonjoki tulisi saada paremmin esille ja kylien identiteettiä halutaan korostaa.

– Olemme nimenomaan sanoneet ei hallirakentamiselle. Haluamme mieluummin pieniä parkkipaikkoja, pieniä erillistaloja, pohjalaistyylistä talonrakentamista ja kylämäisyyttä. Meillä on ollut alusta lähtien teema, että emme halua olla vajavainen kaupunki vaan upea kunta, upea kylä, sanoo Puuronen.

Kasvupotentiaalia löytyy naapureidenkin kustannuksella

Toisin kuin lähikunnat, Kaustinen kasvaa. Kunnassa on jo nyt pulaa keskusta-alueen asuinnosta ja uusille liiketiloille olisi käyttöä. Ramboll-yhtiön selvityksen mukaan Kaustiselle tarvittaisiin uutta liiketilaa 5 000 neliömetriä huomioiden ostovoiman siirtyminen naapurikunnista.

Nettikauppa ja pirstaloituva kuluttajakäyttäytyminen heittävät tosin haasteen esimerkiksi erikoiskaupan sijoittumiselle. Liikeketjut eivät Puurosen mukaan tee kannattavuuslaskelmia Kaustisen kokoisille kunnille, niinpä seutu on tehnyt itse laskelmia, ja tarjoaa niitä kauppaketjuille.

Mutta erikoiskauppaa voisi vauhdittaa omin toiminkin.

– Täällä saattaa olla teollisuusalueella kenkäkauppaa ja metsän keskellä kultasepän liike. Ne pitäisi saada tänne liikennevirtojen äärelle ja helposti saavutettavaksi.