Koirauimalassa koirat saavat kuntoutusta, uimaopetusta sekä hauskan liikuntatuokion – video

Koirien omistajat panostavat lemmikkiensä hyvinvointiin aina vain enemmän. Koirille on tarjolla esimerkiksi uimaloita sekä fysioterapiaa. Ruotsissa ollaan kuitenkin askeleen edellä, sillä koirafysioterapeutti löytyy jo lähes jokaiselta eläinklinikalta.

Kotimaa
Kerttu

Lappeenrannassa avautui vastikään koirauimala, jollaisia on Suomessa vain muutamia. Ennen altaaseen menoa koirat pestään ja ne saavat tarvittaessa päälleen uintia helpottavat uimaliivit. Altaaseen mahtuu koosta riippuen yhdestä kolmeen koiraa kerrallaan.

– Suunnitteilla on myös uimakoulu pentukoirille, koirakylpylä-hotelli Elämäni koiran yrittäjä Erja Monto kertoo.

Uinti vahvistaa koiran lihaksia, kasvattaa kuntoa ja auttaa esimerkiksi vammoista ja leikkauksista toipumisessa.

Puolen tunnin uintivuoron jälkeen koira pestään ja kuivataan.

Fysioterapia tukee koiran kuntoutumista

Koiran hyvinvointia voidaan edistää myös hieronnalla sekä fysioterapialla. Fysioterapialla voidaan ennaltaehkäistä leikkaustarvetta sekä nopeuttaa leikkauksista toipumista.

Koirafysioterapiassa käyvät leikkauksista toipuvien koirien lisäksi tyypillisesti myös harrastekoirat.

– Esimerkiksi jos rimoja alkaa tippua tai jostain syystä liikkeet eivät ole yhtä nopeita kuin aiemmin, eläinfysioterapeutti Nina Jäntti Koirapalvelu Heartraidersista sanoo.

Lisäksi asiakkaina käy myös vilkkaita kotikoiria, jotka lenkkeilevät paljon maastossa omistajansa kanssa. Myös koiralla lihakset voivat jumiutua samoin kuin ihmisellä.

– Jokaisesta koirasta löytyy jotain mitä voi parantaa tai kehittää, Jäntti toteaa.

Uintiin täytyy totutella vähitellen

Hoitomuotona voidaan käyttää myös vesiterapiaa.

– Vesiterapiaa käytetään erityisesti ristisidevammoissa. Silloin ei suositella uimista, vaan vesikävelyä, joka on hallitumpaa.

Uiminen käy hyvin selkäpotilaille sekä nivelrikkoisille ja ylipainoisille koirille.

– Jos koira ei ole uinut paljon, niin sen täytyy ensin tottua uintiin, sillä uinti kuorimittaa lihaksia eri tavalla, Jäntti sanoo.

Koirien terveyteen panostaminen on lisääntynyt.

– Ennen tuli asiakkaita, joilla koira esimerkiksi selkeästi ontui ja he halusivat siihen apua. Nykyään ihmiset osaavat tulkita koiriaan paremmin ja hakea apua aiemmin, Jäntti kertoo.