Lapin valmennuskeskus luo pohjan uranjälkeiselle elämälle

Lapin urheiluopiston valmennuskeskus antaa hiihtolajien huipuille hyvän mahdollisuuden yhdistää harjoittelu ja opiskelu. Muun muassa yhdistetyn hiihtäjä Janne Ryynänen harjoittelee siellä ja opiskelee samalla Lapin kesäyliopiston avoimessa korkeakoulussa.

urheilu
Janne Ryynänen
Janne RyynänenAnu Karttunen / Yle
Janne Ryynänen
Yhdistetyn hiihtäjää Janne Ryynästä haastattelee Jyri Tynkkynen. Kuva: Anu Karttunen / Yle

26-vuotias Janne Ryynänen harjoittelee uransa 5. MM-kilpailuja varten Rovaniemellä Lapin urheiluopiston valmennuskeskuksen hoivissa. Helmikuussa on tarkoitus olla yhdistetyn hiihdon MM-kisajoukkueessa.

– Siihen kyllä on tähätty. Nyt en maailman-cupin kisoista edes niin älyttömästi välitä, ne on tietysti semmosia mitä kierretään ja mistä saadaan kilpailurutiini. Falunin MM-kisat on kuitenkin oikeastaan tänä talvena ainoa tavoite, että siellä pystyy tekemään sellaisen tuloksen, jolla pystyy voittamaan kaikki muut.

Käytännössä Ryynänen harjoittelee Rovaniemellä Lapin urheiluopiston valmennuskeskuksessa, jossa hänellä on mahdollisuus yhdistää harjoitteluun myös opiskelu avoimessa korkeakoulussa.

Hiihtolajien osaamiskeskus Rovaniemellä

Valmennuskeskukset tarjoavat valmennusta huippu-urheilijoille yhteistyössä mm. lajiliittojen ja kansainvälisten yhteistyökumppanien kanssa. Valmennuskeskuksessa on harjoittelulle ja valmennustoiminnalle hyvät olosuhteet sekä niille tärkeitä tukipalveluita sekä tutkimus- ja kehittämistoimintaa.

Lapin urheiluopiston valmennuskeskuksen toiminta yltäisi jopa maailman huippujen tasolle, jos Rovaniemelle panostettaisiin hieman enemmän, sanoo urheiluopiston lajivastaava Jukka Ylipulli.

– Toivois, että tähän lajit panostais enemmän ja kenties tuolta olympiakomitean ja valtion suunnasta tulis vielä enemmän tukea, että pystyttäisiin viemään lajin kannalta asioita tehokkaammin eteenpäin. Perustoiminnat täällä on jo ihan hyvälläkin mallilla, mutta jos vertaa maailman huippukeskuksiin esimerkiksi Saksassa ja Norjassa, niin juuri tällä sektorilla me ollaan vielä jälessä.