1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kap Verden tulivuorenpurkaus tuhonnut satoja hehtaareita maata – video

Kap Verden saarilla purkautuvasta tulivuoresta virtaava laava uhkaa tuhota Cha das Caldeirasin pikkukaupungin. Viime viikonloppuna laava tuhosi läheisen kansallispuiston keskuksen ja pienempien kylien taloja on myös tuhoutunut.

Kap Verden Fogon saarella purkautuva tulivuori.
Kap Verden saarilla purkautuvasta tulivuoresta virtaava laava uhkaa tuhota Cha das Caldeirasin kylän. Viime viikonloppuna laava tuhosi läheisen kansallispuiston keskuksen. Tiistaina kuvatulla videolla näkyy tulivuoresta suihkuavaa laavaa sekä vuoren rinteitä pitkin etenevä laavavirta.

Kap Verden Fogon saarella sijaitseva tulivuori jatkaa edelleen purkautumistaan. Purkaus alkoi 23. marraskuuta ja on nyt kestänyt yli viikon.

Tulivuoresta virtaava laava on uhannut viime viikosta lähtien tuhota läheisen Cha das Caldeirasin pikkukaupungin, jonka asukkaat evakuoitiin jo purkauksen ensimmäisinä päivinä. Laavavirta tuhosi viikonloppuna tulivuoren lähellä sijaitsevan kansallispuiston tukikohdan.

Myös useat pienemmät kylät uhkaavat jäädä laavavirran alle ja niidenkin asukkaat on evakuoitu. Yhteensä purkauksen vuoksi on evakuoitu noin 1 200 ihmistä.

Tulivuoresta peräisin oleva laava virtaa kahtena haarana kraatterista. Viime torstaina laava oli uutistoimisto Reutersin mukaan vain metrien päässä pienen Portelan kylän taloista. Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan kylän taloja on viikonlopun ja alkuviikon aikana tuhoutunut useita.

Tiistaina laavavirta eteni noin metrin tunnissa. Purkauksen aiheuttamat räjähdykset ovat kuitenkin loppuneet.

Tulivuoresta purkautuvien vulkaanisten kaasujen määrä on alkuviikosta noussut, mutta viranomaisten mukaan niistä ei ole vaaraa paikallisille asukkaille, sillä kaasut nousevat korkealle ilmakehään.

Purkaus on ensimmäinen sitten vuoden 1995 ja suurin sitten vuoden 1951. Kap Verden pääministeri sanoi viime viikolla, että purkaus saattaa tuhota koko Cha das Caldeirasin alueen, joka on yksi kuivan saariryhmän viljavimpia alueita. Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan purkaus on tuhonnut yli 400 hehtaarin alueen. Useita rakennuksia on tuhoutunut ja laavavirta on katkonut teitä.

Pääministeri pyysi tuolloin myös kansainvälistä apua. Portugalilaisia ja espanjalaisia tulivuoriasiantuntijoita on ollut paikalla viime viikosta lähtien tarkkailemassa tilannetta.