1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Matkapuhelimet ja mobiililaitteet

iPadeista hyviä kokemuksia Lappeenrannan peruskouluissa

Perinteisiä oppikirjoja käytetään mobiililaitteiden rinnalla vielä pitkään, sillä esimerkiksi alakoululaisille ei sähköisiä kirjoja ole lainkaan.

Kuva: Yle

Mobiililaitteiden käyttökokemukset Lappeenrannan peruskouluissa ovat myönteisiä. Saimaan mediakeskuksen koordinoimissa ja Opetushallituksen rahoittamissa Sormet- ja Taped-hankkeissa on oppilaiden käytössä ollut henkilökohtaisia laitteita, joita he ovat voineet viedä mukanaan kotiin. Mobiililaitteiden avulla lapset ovat tehneet koulussa tehtäviä, yhteisiä projekteja, ja iltaisin kotona kotitehtäviä.

– Opettajan antamat monimuotoiset tehtävät on tehty huolellisesti eikä pelaaminen ole ollut ongelma luokkatilanteissa, toteaa mobiililaitteiden vaikutuksia arvioinut kasvatus- ja opetustoimen Mediakeskuksen päällikkö Timo Kainulainen.

– Oppilaat myös neuvovat toisiaan hyvin laitteiden käytössä, Kainulainen lisää.

Lappeenrannan peruskoulujen oppilaiden yhteiskäytössä on 590 mobiililaitetta. Ne ovat pääasiassa Applen valmistamia iPadeja. Vanhimmat käytössä olevat iPadit ovat reilun 3 vuoden ikäisiä. Kaikki hankitut iPadit ovat vielä käytössä, joten laitteiden elinkaari koulukäytössä on ainakin kolme vuotta.

– Jos ajatellaan nuorten tulevaisuutta, on heille tarjottava mahdollisuus oppia käyttämään mobiililaitteita. Niitähän me aikuisetkin työssä käytämme, sanoo Lappeenrannan kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Tuija Willberg.

Kustannukset rajoittavat laitteiden nykyistä laajempaa hankkimista. Mobiililaitteen hankkiminen kerralla jokaiselle 6 123 peruskoululalaiselle maksaisi 595 000 euroa eli 97 euroa oppilasta kohden.  Mobiililaitteiden rinnalla tarvitaan myös oppikirjoja, sillä sähköisiä oppikirjoja on saatavissa vain yläkouluille.

Perinteisten oppikirjojen hankintaan on varattu alakoulussa 82 euroa ja yläkoulussa 122 euroa vuodessa. Sähköisen eOppikirjan tilaushinnat keväällä 2014 olivat 5 euroa/eoppikirja.  Sähköisiä oppikirjoja ei voi kierrättää oppilaalta toiselle, vaan käyttöoikeus on oppilaskohtainen. Mobiililaitteita ja paperille painettuja kirjoja sen sijaan voi kierrättää.