1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

EU:n investointipaketin syvin olemus: Vähemmän tukia, enemmän takauksia ja luottoja

Euroopan investointipankin pääjohtajan Werner Hoyerin mielestä Suomi kykenee itse hankkimaan markkinoilta rahaa komission investointiohjelmaan ehdottamiinsa hankkeisiin. Suomen hakemukset luvataan silti tutkia.

talous
Werner Hoyer
Werner Hoyer.Olivier Hoslet / EPA

Suomen eurooppalaiseen investointiohjelmaan luonnostelemat hankkeet saavat Euroopan investointipankin pääjohtajalta Werner Hoyerilta kiitosta.

– Ne näyttävät aika hyvältä, sillä ne johtavat oikeaan suuntaan, eli Euroopan kilpailukyvyn vahvistumiseen maailmassa. Tämä ei ole toiveiden lista, joissakin maissa on enemmän toiveajattelua kuin todellisia hankkeita, Suomessa vieraillut Hoyer sanoi.

Ehdotuksiin sisältyy muun muassa alueellinen maakaasuterminaali ja nopea rautatieyhteys Helsingistä Turkuun. Vaikka Suomella on vahva asema markkinoilla, Hoyer ei tyrmää osallistumista hankkeisiin. Mikäli mukaantulolla on vaikutusta, rahoitusta voidaan harkita.

– Täällä hankkeet ovat kelpoja, vakaita ja ilmeisen realistisia, Hoyer kehuu

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker esitteli marraskuun lopulla investointipakettia koskevan suunnitelman. Hoyerin mukaan Juckerin suunnitelman perusideat ovat yksityisen rahan houkuttelu ja EU:n menopuolen tehostaminen. Samalla linjalla on ollut myös varapuheenjohtaja Jyrki Katainen.

– Vähemmän avustuksia, enemmän takauksia ja lainoja yksityiselle liiketoiminnalle, Hoyer tiivistää.

Investointiohjelman myötä keskusteluun on pulpahtanut jälleen muun muassa 2000-luvun alussa paljon käytetty sana ”vivuttaminen”. Tällä kertaa sillä tarkoitetaan julkisen rahan käyttöä sijoitusten houkuttimena. Niin, että mukaan yritetään saada 15-kertainen määrä yksityisiä varoja.

– Se on kunnianhimoista, katsoo Hoyer.

Toisaalta Junckerin suunnitelmassa tavoiteltu kerroin ei ole ennenkuulumaton, sillä vastaaviin lukemiin on päästy aiemminkin.

Investointiohjelmaa on määrä käsitellä muun muassa valtiovarainministereiden Ecofin-neuvostossa ja EU:n huippukokouksessa joulukuun aikana. Hankkeen toteuttaja olisi EU:n pankkina toimiva Euroopan investointipankki. Saksalainen Werner Hoyer on ollut Euroopan investointipankin pääjohtajana vuodesta 2012.

Lue seuraavaksi