Tietokirjailija peilasi Tuntematonta sotilasta nykyajan työelämään – "Purnaaminen on erittäin tärkeää"

Toimittaja, tietokirjailija Pasi Heikura kokosi Väinö Linnan Tuntemattoman Sotilaan lentävät lauseet yksiin kansiin. Heikura tutkii kirjassaan, olisiko sitaattien välittämästä jatkosodan hengestä apua nykysuomalaisille.

kulttuuri
Pasi Heikura lukee Aika velikultia -kirjaansa.
Petri Aaltonen / Yle

Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan ilmestymisestä tulee keskiviikkona kuluneeksi 60 vuotta. Teos oli aikansa tapaus, ja se herätti kiivasta keskustelua.

Romaanin monet osuvat sanonnat elävät yhä suomalaisten puheessa. Kirjassaan "Aika velikultia" toimittaja, tietokirjailija Pasi Heikura tutkii Tuntemattoman sotilaan sanontojen sopivuutta nykyelämään. Heikura muun muassa löysi yhteyksiä Linnan kielikuvien ja nykypäivän työelämän välillä.

– Tuntemattoman sotilaan alussa on tavallaan sellainen start up -innostus, kun lähdetään valloittamaan Vienan Karjalaa ja tekemään Suur-Suomea. Siinä on kouriintuntuvasti sellainen mahtava, ponteva slush-meininki, Heikura sanoo.

Romaani alkoi vaikuttaa enemmänkin tottelemistaidon oppaalta.

Pasi Heikura

– Mutta sitten alkavat rahoitusongelmat ja kaikki muutkin ongelmat ja tullaan takaisin häntä koipien välissä, Heikura jatkaa.

Heikura muistuttaa, että Tuntematonta sotilasta on käytetty pitkään johtamistaidon oppaana.

– Kun luin sitä, niin minusta se alkoi vaikuttaa enemmänkin tottelemistaidon oppaalta, Heikura sanoo.

Linnan romaani esittelee erilaisia tapoja suhtautua ylhäältä alas annettuihin käskyihin.

– Kirja osoittaa, että myös purnaaminen on erittäin tärkeää. Ilman purnaamista käskyt ja suunnitelmat jäävät puntaroimatta, Heikura sanoo.

Erityisen hyvin nykytyöelämään sopii alikersantti Rokan lausahdus: Mis sie tarviit oikee hyvää miestä? Täs siul on sellanen.

– Sehän on ennätyksellisen hieno moderni esimerkki siitä, miten rekrytointitilanteessa pitää esitellä itsensä ja tuoda ansioluettelosta tärkeät ja olennaiset asiat esiin, Heikura sanoo.