Hyppää sisältöön

Veroparatiisijournalismin uranuurtajat saavat Chydenius-mitalit tänä vuonna

Anders Chydenius oli valtiopäivämies, joka taisteli vapaakaupan, painovapauden ja uskonnonvapauden puolesta. Hän eli vuosina 1729–1803.

Minna Knus-Galán. Kuva: Jyrki Valkama / Yle

Taloustoimittaja Jyri Hänninen ja tv-toimittaja Minna Knus-Galán palkitaan Chydenius-mitaleilla. He ovat suomalaisen veroparatiiseja koskevan tutkivan journalismin uranuurtajia, ja he ovat osallistuneet kansainvälisesti merkittävällä tavalla pääomavirtojen julkisuuden edistämiseen, mitalien myöntämisperusteluissa todetaan

Helsingin Sanomien taloustoimittaja Jyri Hänninen on julkaissut ensimmäisen laajan katsauksen suomalaiseen veroparatiisitalouteen. Hän on lisäksi osallistunut Helsingin Sanomien taloustoimituksen kokoaman kansainvälisesti merkittävän veroparatiisitietokannan luomiseen.

– Hän on uutisoinut suomalaiskytkennöistä yli tuhanteen veroparatiisiyritykseen ja toimintatavoista, joiden vuoksi suomalaiset ovat käyttäneet veroparatiiseja, mitalin myöntämisperusteissa todetaan.

Yleisradion tv-toimittaja Minna Knus-Galán on Kansainvälisen tutkivien journalistien järjestön (ICIJ) suomalaisjäsen. Siinä ominaisuudessa hän on edistänyt kiinnostusta veroparatiiseja koskevaan tutkivaan journalismiin.

– Hän on Ylen MOT-ohjelman toimittajana nostanut julkiseen keskusteluun ICIJ-järjestön historiallisen suurten veroparatiisipaljastusten yhteydessä selvinneitä suomalaisyhtiöiden veroparatiisiyhteyksiä vuosina 2013 ja 2014, perusteluissa kerrotaan.

Mitalit myöntävät Anders Chydenius -säätiö ja Chydenius-instituutin kannatusyhdistys. Anders Chydenius sai aikaan painovapausasetuksen 2. joulukuuta vuonna 1766. Chydenius-mitali myönnetään päivän yhteydessä tunnustuksena "kansainvälisesti merkittävästä toiminnasta Chydeniuksen avoimuusperiaatteiden hyväksi".