Palveluseteleiden käyttö kunnissa laajenee

Palvelusetelien käyttö kunnissa on yleistynyt ja laajentunut tämän vuoden aikana. Näin arvioidaan työ- ja elinkeinoministeriöstä ja palveluseteleitä tarjoavasta yrityksestä.

Kotimaa
Palveluseteleillä voisi ostaa esimerkiksi päivähoitopalveluja.
YLE / Petteri Juuti

Viimeisin tilastotieto palveluseteleiden käytöstä kunnissa on parin vuoden takaa, jolloin palveluseteli oli käytössä 166 kunnassa. Parhaillaan selvitetään tuoreimpia lukuja, työ- ja elinkeinoministeriön mukaan tietoja niistä on luvassa vuoden lopulla.

Kehitysjohtaja Ulla-Maija Laiho työ- ja elinkeinoministeriöstä kuitenkin arvioi jo nyt, että palveluseteleitä käyttävien kuntien määrä olisi tämän vuoden aikana lisääntynyt aiempaa nopeammin. Kuntia on tullut lisää ja palvelujen kirjo laajentunut. Arvio saa vahvistusta Smartum Oy:sta, joka tarjoaa palveluseteleitä kunnille ja hoitaa niihin liittyvää maksuliikennettä. Se tekee yhteistyötä neljänkymmenen kunnan kanssa.

Smartumin toimitusjohtaja Maarit Hannula kertoo, että kasvu on viiden viime vuoden aikana ollut tasaista, mutta maltillista. Tänä vuonna asiakaskuntien määrä on kasvanut kuitenkin kahdellakymmenellä prosentilla ja käyttö laajentunut uusiin palveluihin.

– Meidän asiakaskunnissa palveluseteli on tänä vuonna otettu käyttöön muun muassa vanhusten palveluasumiseen, lasten päivähoitoon, diabeetikkojen jalkahoitoon, veteraanien avokuntoutukseen ja lasten kerhotoimintaan, Hannula kertoo.

Mutta vaikka suosio tuntuu nyt kasvavan, palvelusetelimenot ovat vielä pieni osuus kaikista sosiaali- ja terveyspalvelujen menoista. Hannulan mukaan kunnat ostavat noin 2,3 miljardilla yksityisiltä palvelutuottajilta palveluita. Tästä suurin osa on ostopalveluita ja vain muutama prosentti palveluseteleitä.

– Eli kyllä tässä olisi valinnanvapauden lisäämiseen mahdollisuuksia vielä paljonkin, Hannula pohtii.

Järvenpäässä palvelujen kirjoa laajennetaan

Yksi palveluseteleitä käyttävistä kunnista on Järvenpää, jossa on tällä hetkellä käytössä kuusi erilaista seteliä pääosin ikääntyneiden palveluissa. Kaupungissa kaavaillaan palvelusetelin käytön laajentamista.

Omaishoitajien jaksamista haluttaisiin tukea yhä enemmän palveluseteleillä hankittavilla palveluilla. Lisäksi seteliä kaavaillaan otettavaksi käyttöön myös terveyspalveluissa, esimerkiksi ruuhkahuippujen purkamiseen.

– Me olemme nyt hankkineet sähköisen palvelusetelin käyttöön ja se mahdollistaa vaikkapa kännykän kautta hyvin sujuvan ja joustavan lääkäripalvelujen käytön. Esimerkiksi pienten lasten päivystyspalveluissa se toimisi erinomaisen hyvin, Järvenpään kaupungin palvelualuejohtaja Tiina Salminen kaavailee.

Salminen uskoo, että palvelusetelit tulevat olemaan kunnille merkittävä tapa tuottaa palveluja erityisesti sähköisen palvelusetelin myötä, kun paperisten seteleiden jakamiseen ja laskutusten seuraamiseen liittyvä lisätyö häviää.

– Aikaisemmin oli paljon vastustusta ajatukselle, että palvelusetelistä saataisiin joustava tapa tuottaa tai hankkia palveluja, mutta nyt asenne on muuttunut.

Asiakas kaipaa joustavuutta

Järvenpääläiset Esko Vihanto ja Virpi Iso-Hollo saavat kaupungilta kahta eri palveluseteliä. Iso-Hollo sairastaa muun muassa nivelreumaa ja diabetesta ja liikkuminen on hankalaa, välillä jopa mahdotonta.

61 vuotta naimisissa olleen pariskunnan luona käy kaksi kertaa viikossa yksityisestä yrityksestä kodinhoitaja auttamassa ja tämä maksetaan palveluseteleillä. Lisäksi vaimonsa omaishoitajana toimivalla Esko Vihannolla on mahdollisuus hankkia palvelusetelillä tukea esimerkiksi lomapäivien pitämiseen.

– Jos lähtisin muutamaksi päiväksi lomalle vaikka mökille, niin Virpin saisi hoitoon tai hoitajan kotiin. Tämmöseenkin sitä on mahdollisuus käyttää, Reijo Vihanto kertoo.

Palveluseteleillä voisi hankkia apua myös kaupassa käymiseen ja muihin arjen askareisiin, mutta toistaiseksi nämä ovat hoituneet Reijo Vihannolta omin avuin. Niinpä palveluseteleitä on pariskunnalla jäänyt myös käyttämättä.

Vihanto ja Iso-Hollo toivoisivatkin, että palveluseteleitä voisi käyttää tulevaisuudessa joustavammin juuri siihen tarkoitukseen, johon apua eniten tarvitsee. Esimerkiksi diabeetikkona Virpi Iso-Hollo kaipaisi kipeästi jalkahoitoa.

– Se [palveluseteli] voisi olla joustavampi ja monipuolisempi kuin nyt, ettei se olisi vain rajattu johonkin määrättyyn. Että saisi siitä vähän monipuolisempaa hyötyä, Iso-Hollo toteaa.