1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkimus: Intian sterilisaatiokuolemat johtuivat todennäköisesti likaisista välineistä

Uutistoimisto AFP:n mukaan puolueettomassa tutkimuksessa ilmeni, että kymmeniä naisia sterilisoinut lääkäri käytti kaikissa leikkauksissa samoja neuloja eikä vaihtanut käsineitään.

Ulkomaat

Puoluettoman tutkimuksen mukaan Intian viimekuiset sterilisaatiokuolemat johtuivat todennäköisesti leikkauksissa käytetyistä likaisista välineistä, kertoo uutistoimisto AFP.

Ainakin 13 naista kuoli ja lukuisia joutui sairaalaan viime kuussa Chhattisgarhin osavaltiossa järjestetyn massasterilisaation jälkeen. Yksi lääkäri avustajineen leikkasi samana päivänä 83 naista, ja tutkimuksen mukaan kaikissa leikkauksissa käytettiin samoja neuloja, joita ei steriloitu operaatioiden välissä.

– Kukaan henkilökunnasta ei vaihtanut käsineitään toimenpiteiden välissä, tutkimusraportissa sanotaan AFP:n mukaan.

Tutkimuksen tekijät kuuluvat neljään julkisen terveydenhuollon organisaatioon. Se ei liity käynnissä olevaan poliisitutkintaan.

Naiset leikannut lääkäri pidätettiin pian tapauksen jälkeen. Hän sanoi tuolloin, ettei ole tehnyt mitään väärää, ja että hänestä on turhaan tehty syntipukki.

Myös naisille annettujen lääkkeiden on epäilty aiheuttaneen kuolemia. Viranomaisten mukaan niistä oli löydetty ainetta, jota käytetään yleisesti rotanmyrkyssä.

Tutkimuksen mukaan ruumiinavausten perusteella näyttää kuitenkin siltä, että ainakin seitsemän naisista kuoli verenmyrkytykseen.

Intiassa sterilisointi on suosituin ehkäisymuoto, ja valtaosa leikkauksista tehdään naisille.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi