1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ajankohtainen kakkonen

Yrittäjäkonkari haluaa presidentille lisää valtaa – "Tehdään virkamieshallitus!"

Start up -yrittäjien mielestä suomalaiset yrittäjät ruikuttavat turhasta ja syyttävät suotta valtiota yrittämisen vaikeuksista.

Start up -yrittäjä Miki Kuusen (toinen vas.) mielestä kenenkään yrittäjyys ei ole kiinni valtiosta. Start up -konsultti Sami Kuusela (kolmas vas.) oli samoilla linjoilla.

Start up -yrittäjät Miki Kuusi ja Sami Kuusela ajautuivat väittelyyn Viron yrityskulttuurin tuntijan Veikko Vallinin kanssa A2 Yrittäjä-illan toisella puoliskolla. Vallin korosti keskustelussa Viron mallin suotuisuutta yrittäjille, mutta Kuusela oli toista mieltä.

– Ei tämä Viron malli ole mikään ratkaisu. Maan bruttokansantuote on kolmasosa Suomeen verrattuna, Kuusela totesi.

Kuuselan mukaan Viron perustoimeentulo ei ole riittävä. Vallin piti Kuuselan väitettä ontuvana.

– Olen ollut vuosia Virossa yrittäjänä, ja nyt hupparihörhö löi omaan nilkkaan. Mieti, missä tilanteessa Suomi olisi, jos Venäjän miehitys olisi päättynyt kaksikymmentä vuotta sitten.

Vallinin mukaan Viro on pystynyt luomaan suotuisan veromallin yrittäjille, vaikka monilla muilla saroilla yhteiskunta ei ole yhtä kehittynyt kuin Suomi.

Suomessa on Vallinin mielestä johtajuusongelma.

– Meillä on yksi oikea johtaja, jolla ei ole valtaa. Ehdotan, että presidentin valtaoikeudet palautetaan, tehdään virkamieshallitus ja aletaan ratkoa yrittäjyyden ongelmia.

Miki Kuusi oli puolestaan täysin eri mieltä Vallinin kanssa.

– En tunne yhtäkään yrittäjää, joka olisi perustanut yrityksen, koska valtio tekee tai on tekemättä jotakin.

Sami Kuusela oli samoilla linjoilla. Hänen mielestään Suomen olosuhteet voivat ruokkia yrittäjyyttä.

– Suomalainen yrittäjä rakastaa ruikuttamista. Ruikutus ei kuitenkaan edistä valtion tilaa. Meillä ei ole varaa valittaa.