Tuntemattoman sotilaan ilmestymisestä tasan 60 vuotta

Väinö Linnan Tuntematon sotilas ilmestyi 3.12.1954. Teos oli ensimmäinen kaunistelematon sotaromaani jatkosodan vaiheista.

kirjallisuus
Tuntematon sotilas -teos
Yle Petri Kivimäki

Tänään tulee kuluneeksi tasan 60 vuotta Väinö Linnan teoksen Tuntematon sotilas julkaisemisesta. Teoksen ensimmäinen painos oli 5000 kappaletta. Tähän mennessä painosmäärä on jo noin 750 000. Tuntemattomasta sotilaasta onkin tullut yksi Suomen myydyimmistä ja luetuimmista kirjoista.

Helsingin yliopistossa kirjallisuustieteen professorina toimineen Kai Laitisen (1924 - 2013) mukaan Tuntematon sotilas on sodanaikaisen propagandan, juhlavien isänmaallisten fraasien ja kaikkinaisen paraati-isänmaallisuuden kritiikki.

–Upseerien surressa metsässä Suomen tuhoa yksinkertaiset rivimiehet laskevat leikkiä ja pitävät pintansa: heidän maailmansa ei romahtanut.

Laitisen mukaan Tuntemattoman sotilaan lujaksi pohjaksi jää konkreettinen todellisuus: vilu, nälkä, uupumus ja pelko.

–Tuntemattomassa sotilaassa sotaa katsotaan suoraan silmiin, kirjoittaa Laitinen

Suomalaisen sotilaan monumentti

Kai Laitisen kirjoittaa Suomen kirjallisuuden historiassaan, että Tuntemattomasta sotilaasta tuli muutakin kuin vain sodan kritiikki. Se on suomalaisen sotilaan monumentti.

Laitinen rinnastaa Tuntemattoman sotilaan Aleksis Kiven Seitsemään veljekseen

– Huomion kohteena on miesryhmä, joka jäsenten eri murteilla kirjoitetut repliikit paljastavat itse kunkin luonteen.

Tuntematon sotilas saavutti julkaisemisensa jälkeen valtavan suosion. Teoksen pohjalta on tehty kaksi elokuvaa, lukuisia teatteriversioita ja radiokuunnelmia. Tauno Pylkkänen on säveltänyt teoksen oopperaksi, joka viimeksi esitettiin Oulussa keväällä 2014.

(Lähde: Kai Laitinen, Suomen kirjallisuuden historia, Otava 1991)