Hyppää sisältöön

Marjoja ja hedelmiä syövät ovat terveempiä vanhoina

Paljon flavonoideja sisältävät ruoat voivat auttaa ehkäisemään sairauksia, uusi ranskalaistutkimus kertoo.

Kuva: Jyrki Lyytikka/ Yle

Runsaasti hedelmiä ja marjoja ja muita paljon flavonoideja sisältäviä ruokia nauttivat välttyvät muita todennäköisemmin sairauksilta ja ovat terveempiä yli seitsemänkymppisinä, tuore ranskalaistutkimus (siirryt toiseen palveluun) osoittaa.

Tutkimuksen tulokset perustuvat 14 000 keskimäärin 59-vuotiaan naisen 15 vuotta kestäneeseen seurantaan. Kun nämä naiset ryhmiteltiin heidän ruokavalioidensa flavonoidipitoisuuden perusteella, paljon flavonoideja ravinnostaan saavat olivat saavuttaneet hyvän ja terveen vanhuuden noin 20–30 prosenttia todennäköisemmin kuin naiset, joiden ruokavaliossa oli vähänlaisesti flavonoideja.

Yhteys voimistui johdonmukaisesti flavonoidien saannin ja esimerkiksi appelsiinien, marjojen, sipulin ja omenien saannin kasvaessa.

Hyvä ja terve vanhus tarkoitti tutkimuksessa yli 70-vuotiasta, joka oli välttynyt kroonisilta vakavilta sairauksilta ja mielenterveysongelmilta ja joiden muisti ja liikuntakyky eivät olleet pahasti heikentyneet. Yli 70-vuotiaaksi eläneistä naisista joka kymmenes täytti kriteerit.

Flavonoidit ovat antioksidantteja, jotka vähentävät tulehdusta ja niin sanottua oksidatiivista stressiä, joka on yhdistetty monien sairauksien kehittymiseen. Runsaasti flavonoideja ravinnostaan saavat sairastuvat muita harvemmin muun muassa sydän- ja verisuonitauteihin, aiemmista tutkimuksista tiedetään.

Ranskalaistutkimuksen tulokset viittaavat flavonoidien ja paljon flavonoideja sisältävien ruokien ehkäisevän monia sairauksia ja siten edistävän hyvää vanhuusikää. Hedelmissä ja marjoissa ja muissa flavonoideja runsaasti sisältävissä ruoka-aineissa on kuitenkin monia muitakin terveellisiä ainesosia, jotka voivat selittää nyt saadut tulokset.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.