1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teatteritaide

Sirkus helpottaa joulustressiä

Sirkus on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisten joulunodotustraditioissa. Joulusirkusesityksiä nähdään useilla eri paikkakunnilla. Helsingissä voi valita koko perheelle sopivan tai vain aikuisille tarkoitetun nykysirkuksen välillä.

Tanssiteatteri Hurjaruuth on tehnyt joulusirkusesityksiä jo parikymmentä vuotta Kuva: Chris Hills

HurjaruuthinTalvisirkus on kuulunut pääkaupunkiseudun perheiden joulunaikaan jo parinkymmenen vuoden ajan. Ensimmäinen, joulusirkuksen nimellä kulkenut, show nähtiin vuonna 1994.

Tajusin heti, että uni on hirveän henkilökohtanen, mutta samalla universaali asia.

Arja Pettersson

Esitykset ovat kehittyneet sirkuskoululaisten kärrynpyöristä kansainvälisten ammattitaiteilijoiden hiottuihin temppuihin. Samalla, kun esityskautta on laajennettu välipäiville, jouluteema itse esityksessä on jäänyt taka-alalle.

Tänä vuonna Talvisirkuksessa käsitellään unta, kertoo Talvisirkus Unen ohjaaja, teatterinjohtaja Arja Pettersson.

– Heti, kun ihmiset kuulivat, että Talvisirkuksen teema tulee olemaan uni, he alkoivat kertoa, että minä muuten näin semmoista unta pari yötä sitten.

– Tajusin heti, että se on hirveän henkilökohtanen, mutta samalla universaali asia.

Sirkusporot jätettiin syömään jäkälää?

Vielä silloin, kun Talvisirkus oli Joulusirkus sen tarinoissa seikkailivat  tontut ja porot, joulupukki muoreineen ja erityisesti yleisöä ilahduttanut sikapossu. Näitä moni on jäänyt kaipaamaan nyt, kun Hurjaruuthin estradin täyttävät kansainväliset nykysirkuksen ammattilaiset upeine taidonnäytteineen.

Talvisirkuksen on kuitenkin kehityttävä eteenpäin sanoo teatterinjohtaja Arja Pettersson. Pettersson kertoo nähneensä tunnetun sirkustaiteilijaparin haastattelun televisiossa. Siinä nämä kertoivat uudistavansa esitystään pikkuhiljaa siten, että vanhaan lisätään ripaus uutta. Puolet pidetään vanhaa ja loput uudistetaan.

Kaiken pohja on se dialogi, jota esiintyjät käyvät yleisön kanssa.

Arja Pettersson

– Se jotenkin kolahti, se ajatus, sanoo Pettersson.

– Me olemme pikku hiljaa muuttaneet esitystä niin, että siellä kulkee traditio mukana, se kotikutoinen tapa tehdä. Mutta haluamme tuoda esiin myös uutta.

Arja Petterssonin mukaan nuoret tekijät tuovat uusia ideoita matkassaan ja näin Talvisirkus välttyy jämähtämästä paikoilleen. Talvisirkus Uni kehittelee eteenpäin myös videoilmaisua. Talvisirkus Afrikassa muutama vuosi sitten nähtiin dokumentaarisia videoprojisointeja. Uni-teemaa Joona Petterssonin videot syventävät tuomalla alitajuntaa sirkustemppujen lomaan.

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin säilyttää kontakti yleisöön.

– Kaiken pohja on se dialogi, jota esiintyjät käyvät yleisön kanssa, vakuuttaa Pettersson.

_Talvisirkus Uni _nähdään Kaapelitehtaan Pannuhallissa. Toisella puolella Helsinkiä, Suvilahden Kattilahallissa porisee myös joulusirkusesitys.

Samaan aikaa toisaalla, estradiviihdettä aikuisille

Race Horse Company tavoittelee White Nights- joulusirkuksellaan vain aikuisyleisöä. 

Ryhmän ytimen muodostavat tätä nykyä viisi suomalaismiestä. Ryhmä oli kesällä 2014 Helsingin Juhlaviikkojen nykysirkusohjelman pääesiintyjä. Juhlaviikoilla nähty Super Sunday -show on nyt kiertänyt pitkin Eurooppaa viimeksi Espanjassa. 

Kuinkahan teidän käy, sillä minä tulen kyllä iholle!

Sophia Urista

Sirkushemmot halusivat kuitenkin jouluksi kotiin ja nyt on Suvilahden Kattilahalliin noussut sirkuskabaree White Nights muutamalla kansainvälisellä taiteilijalla vahvistettuna.

Kabareen ehtoinen emäntä on lennähtänyt Suomeen New Yorkista. Sophia Urista laulaa ja houstaa eli juontaa erilaisia esityksiä. 

–Olen parhaillaan työstämässä rock-albumia. Se on ollut todella innostavaa. Teen myös juontohommia erilaisten ryhmien kanssa, kertoo Urista.

– Olen esiintynyt kaikenlaisille yleisöille eri puolilla maailmaa. New Yorkissa yleisö on vähän poispilattua. He uskovat jo nähneensä ja kokeneensa kaiken, tuumaa Urista.

Suomalaisista laulajatar on kuullut, että he ovat vetäytyviä.

– Kuinkahan teidän käy, sillä minä tulen kyllä iholle, nauraa Urista.

Ryhmän ytimen muodostaville viidelle sirkusmiehelle jouluirrottelu ei tarkoita vähemmän kunnianhimoista, mutta ehkä tavanomaista rennompaa tekemistä, kertoo sirkustaiteilija Petri Tuominen.

– Tässä ei ole sellaista vapaan ideoinnin ja luomisen vaihetta lainkaan.

– Numerot ja runko ovat valmiina ja sitten vain treenataan kaikki läpi, kertoo Tuominen.

Lopputulema on kabareetyyppinen sirkus, jonka lomassa yleisö voi nauttia myös ruokaa ja juomaa.

Joulusirkuksia nähdään Helsingin lisäksi ympäri Suomen ainakin suurimmissa kaupungeissa. Yleisö on löytänyt esitykset ja ne ovat asettuneet luontevaksi osaksi varsinkin lapsiperheiden joulunodotusta. Ehkä tulevaisuudessa myös aikuisten.