YK:n saattueeseen Somaliassa isketty – neljä kuollut

Hyökkääjä ilmeisesti ohjasi räjähteillä lastatun autonsa päin YK:n saattuetta, poliisiviranomainen kertoi.

Ulkomaat
YK:n saattueeseen tehdyn itsemurhaiskun jälkiä tutkitaan.
YK:n saattueeseen tehdyn itsemurhaiskun jälkiä tutkitaan.Said Yusuf Warsame / EPA

Neljä ihmistä on kuollut YK:n saattueeseen keskiviikkona tehdyssä itsemurhaiskussa Somalian pääkaupungissa Mogadishussa. Saattue oli matkalla Mogadishun kansainväliseltä lentokentältä YK:n Somalian-toimintojen tukikohtaan kaupungin keskustaan.

YK:n mukaan iskussa kuoli ainakin kolme turvallisuusyhtiön työntekijää, mutta ei yhtään YK:n työntekijää. Haavoittuneita oli kymmenunta.

Hyökkääjä ilmeisesti ohjasi räjähteillä lastatun autonsa päin YK:n saattuetta, mogadishulainen poliisiviranomainen Mohamed Liban kertoi.

– Hyökkääjä ajoi autonsa YK:n panssaroitujen autojen ja niiden turvallisuussaattajan väliin ja räjäytti oman autonsa, Liban sanoi.

Yksityisten turvallisuusyhtiöiden ajoneuvot suojaavat YK:n saattueita. Silminnäkijöiden mukaan saattueessa oli neljä YK:n panssaroitua autoa ja niitä saattavat turvallisuusyhtiön ajoneuvot.

Liban kertoi nähneensä neljä ruumista. Hän epäili, että uhreja saattoi olla enemmän. Tilanne iskupaikalla oli kaoottinen.

– Savua on kaikkialla. Tuskin pystyn näkemään maassa lojuvia ihmisiä, he ovat joko kuolleita tai haavottuneita, mutta on hankala päästä lähelle, koska poliisi on sulkenut tien, kertoi lähistöllä asuva Shamso Idle.

Somaliassa toimiva terroristiverkosto al-Shabaab käyttää usein autopommeja iskuissaan ja se on iskenyt toistuvasti sekä YK:n edustajia että Mogadishun kansainvälistä lentokenttää vastaan. Mikään ryhmittymä ei ole ilmoittanut iskun tekijäksi.

Lentokenttäalueella sijaitsee osa YK:n Mogadishun-toimitiloista ja useita ulkomaisia diplomaattisia edustustoja. Se on myös al-Shabaab-järjestöä vastaan taistelevien Afrikan unionin joukkojen tukikohta.

Lähteet: AFP, Reuters, AP