Pirkka-Pekka Petelius on joulunrakentaja sydämessään ja Joulukalenterissa

Pirkka-Pekka Petelius tonttuilee Yle TV2:n Joulukalenterissa Porokuiskaajan arvoitus ja saapui sen kuvauksiin vaativan Kätilö-elokuvan jäljiltä Liettuasta. Joulu on aina merkinnyt hänelle paljon.

kulttuuri
Pirkka-Pekka Petelius.
Pirkka-Pekka Petelius kertoo joulusta, Joulukalenterista ja työnteosta.

– Olen jouluihminen kiireestä kantapäähän, ja hyvinkin jouluihminen. Joulu on aina merkinnyt minulle todella paljon, Pirkka-Pekka Petelius kertoo.

Keväällä Petelius kuvasi Katja Kallion romaaniin Kätilö perustuvaa elokuvaa Liettuassa, ja aloitti sieltä palattuaan seuraavana päivänä Joulukalenterin kuvaukset.

Kätilö on toisen maailmansodan Lapin sodan vaiheisiin liittyvä raadollinen ja herkkä elokuva. Se oli näyttelijöilleen ja tekijöilleen erittäin vaativa jotos, kun yökaudet kuvasimme luonnonolosuhteissa. Sen jälkeen pukeuduin tontun vaatteisiin ja olinkin joulupukin maailmassa.

– Eihän sen parempaa voi ollakaan kuin kaksi ihan täysin erilaista maailmaa! Ei ollut mitään vaikeuksia virittäytyä jouluun, Petelius hymyilee.

Petelius tunnustautuu todelliseksi joulun rakentajaksi.

– Mutta nyt kun lapset ovat kasvaneet isoiksi ja olen yksineläjä, niin vaikka olen tervetullut eri ihmisten – omaisten, lasten ja exieni – luokse, niin jotenkin koen, että olen pikkuisen kuokkavieraana. Tämä on minun henkilökohtainen kokemukseni. Nyt rakennan joulun sydämeeni ja lähden matkoille.

– En lähde joulua karkuun, vaan matkustan jonnekin, missä on valoa ja aurinkoa, ja teen joulun sydämeeni. Se on nyt minun joulua ainakin toistaiseksi näin, Petelius kertoo.

Joulukalenterin legendaariset saappaat täytettävänä

Histamiinin, The Joulukalenterin ja Tonttu Toljanterin jäljiltä Porokuiskaajan arvoituksen tekeminen ei hirvittänyt Pirkka-Pekka Peteliusta.

– En minä tehdessä ajatellut isojen saappaiden täyttämistä. Jonkun menneen ylittämistä tai suurempaa tavoitellessaan keskittyy väärään asiaan töitä tehdessään, koska se on muiden arvioitavissa täyttyvätkö odotukset.

Joulukalenteri 2014 Petelius
Pirkka-Pekka Petelius on Joulukalenterin Ylitonttu.Yle

– En halua vaikuttaa ylimieliseltä, mutta en ajattele vetääkö joku työni katsojia. Olen jo niin vanha jäärä, etten todellakaan aio enää sitä ruveta tekemään, Pirkka-Pekka Petelius naurahtaa.

Elämä on melkoinen koukerointi, ja pikemminkin kuin aallokko, jossa on ranta ja toinenkin, ja sitten välillä tuulee vähän eri suuntiin.

Pirkka-Pekka Petelius

– Parasta on kun antaa sydämensä sille mitä tekee – ihan täysin ja naiiviuteen asti. Näin olen ajatellut, että sen mitä tekee, niin tekee sillä sydämellä, tietotaidolla, kokemuksella ja elämänrakkaudella, mitä sillä hetkellä on. Siitä tulee ainakin puhdas omatunto, katsoopa joku sen työn tai ei.

Kiireistä työvuotta tehnyt Petelius sanoo, ettei ikinä ole ajatellut uraansa.

– Se on vieras ja tylsä ajatus, ja minua ahdistaa, jos joku tulee sanomaan, että millaisen uran sinä tästä nyt teetkään. Taaksepäin voi nähdä onko joku ura olemassa vai ei. Ehkä ainakin joku tekojen putki, mutta ura on tylsä ajatus.

– Kun katsoo uraa, niin se on vain yksi viiva, syvennys, jossa on kaksi päätä. En halua ajatella elämääni niin tylsänä. Elämä on melkoinen koukerointi, ja pikemminkin kuin aallokko, jossa on ranta ja toinenkin, ja sitten välillä tuulee vähän eri suuntiin, Petelius pohtii.