1. yle.fi
  2. Uutiset

Torien juomavesi sai puhtaat paperit Helsingissä – muutaman tapahtuman näyte laadultaan huonoja

Talousveden mikrobiologinen laatu oli pääosin hyvä viime kesän tapahtumissa ja ulkomyynnnissä Helsingissä. Ympäristökeskus otti näytteitä talousvedestä, jota käytettiin elintarvikkeiden valmistukseen ja asiakkaiden juomavetenä. Ainoastaan kolme näytettä liki 40 vesinäytteestä oli laadultaan huonoja.

Helsinki
Vettä valutetaan lasiin.
Juomavesi on saatu ohituksella syötettyä Saksalan asukkaille Mikkelissä.Yle

Helsingin tapahtumissa ja ulkomyynnissä käytetyn talousveden mikrobiologinen laatu oli viime kesänä pääosin hyvä. Helsingin kaupungin ympäristökeskus keräsi vesinäytteitä muun muassa toreilta ja ulkoilmatapahtumista jopa 37 eri pisteestä.

Näytteitä otettiin talousvedestä, jota käytettiin elintarvikkeiden valmistukseen sekä asiakkaiden juomavetenä. Toreilta näytteitä kerättiin vesiposteista ja kiinteistä rakennusten seiniin asennetuista vesipisteistä. Tapahtumien näytteet kerättiin järjestäjien rakentamista vesilinjastojen hanoista, kiinteistä vesipisteistä ja vesikontista, johon oli varastoitu vettä tapahtuman ajaksi.

Suurin osa näytteistä oli puhtaita ja niissä ei havaittu ulosteperäisiä bakteereja. Esimerkiksi kaikki toreilta kerätyt näytteet olivat laadultaan hyviä.

Rima alittui muutaman näytteen osalta, jotka kerättiin ulkoilmatapahtumista. Niistä otetut näytteet olivat laadultaan huonoja. Yhdessä näytteessä esiintyi vähäinen määrä ulosteperäisiä bakteereja kuten enterorokki- sekä koliformisia bakteereja. Kahdessa näytteessä todettiin vähän koliformisia bakteereja.

Näissä paikoissa hyvällä hygienialla tilannetta voidaan parantaa huomattavasti.

Leea Kultanen

Helsingin ympäristökeskuksen johtavan elintarviketarkastaja Leea Kultasen mukaan tapahtumajärjestäjien on syytä kiinnittää entistä enemmän huomiota esimerkiksi vesijohtojen ja hanojen puhdistukseen sekä tehdä asennukset hygieenisesti.

– Huonojen näytteiden osalta hana, josta vettä otettiin, saattoi olla saastunut tai vesipisteen letkun pää on ollut maassa, joka on saastuttanut sen. Näissä paikoissa hyvällä hygienialla tilannetta voidaan parantaa huomattavasti.

Kultasen mukaan asiakkaat voivat jatkossakin juoda vettä toreilla ja ulkoilmatapahtumissa ilman huolta.

– Helsingin vesijohtoverkoston vesi on laadultaan hyvää ja sitä voi käyttää turvallisin mielin, Kultanen lopettaa.

Helsingin ympäristökeskuksen vesinäytteitä kerättiin toreilta ja ulkoilmatapahtumista nyt ensimmäistä kertaa.

Lue seuraavaksi