1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kun haukat lähtevät Kauhavalta, taivas aukeaa ilmailun harrastajille

Lentosotakoulun lähtö Kauhavalta avaa uusia mahdollisuuksia ilmailun harrastamiselle. Kiitorataa ja ilmatilaa riittää. Tällä hetkellä siviililentotoiminta on pysähdyksissä Kauhavalla, koska kenttää ei ole vielä hyväksytty valvomattomaksi lentopaikaksi. Lupaprosessi vie aikaa joitakin viikkoja.

Kotimaan uutiset
Kuvassa Suomen ilmavoimien Midnight Hawks -ryhmä kuviolennossa.
Yle / Anssi Leppänen

Kauhavan kenttä lakkasi olemasta hyväksytty lentokenttä maraskuun puolivälissä. Siviilitoiminta ei ole Kauhavan kentällä mahdollista ennen kuin kenttä saadan hyväksyttyä valvomattomaksi lentopaikaksi. Luvan myöntää liikenteen turvallisuusvirasto Trafi.

– Parhaillaan keräämme liiteaineistoa lupahakemusta varten ja hakemus saadaan matkaan parin viikon kuluttua. Sen jälkeen kuluu arviolta muutamia viikkoja siihen, että saamme lentotoiminnan taas pyörimään Kauhavalla, kertoo Ilmasotakoulun lentokerhon tiedottaja Ville Sulkakoski.

Samaan aikaan Lentosotakoulun alueen uusi omistaja LSK Business Park Oy hakee lentopaikalle ympäristölupaa. Ympäristyölupahakemuksessa todetaan, että lentotoiminnan jatkuminen luo mahdollisuuksia ja varmistuksia myös kaupalliselle ilmailulle.

Ville Sulkakosken mukaan yhteistyö uuden omistajan kanssa on sujunut hyvin. Lentokerho voi jatkaa toimintaansa entiseen malliin.

– Lentotoiminnan jatkuminen Kauhavalla on kaikkien yhteinen intressi.

Paremman luokan lentopaikka

Etelä-Pohjanmaalla valvomattomia lentopakkoja on ennestään Menkijärvellä ja Kauhajoella.

– Kauhava tulee olemaan tietysti omaa luokkaansa infrastruktuuriltaan. Kiitorataa riittää ja ilmatilaa on ainakin kohtuullisen paljon, sanoo Ville Sulkakoski.

Tähän saakka ilmailua on harrastettu Kauhavalla puolustusvoimien lentotoiminnan ehdoilla. Ville Sulkakosken mukaan Lentosotakoulun lähtö on ollut kova isku, mutta harrastamisen kannalta siinä on hyvätkin puolensa.

– Esimerkiksi purjelentämistä armeijan lennot ovat rajoittaneet paljon. Jatkossa mahdollisuuksia eli aikaa ja tilaa on merkittävästi enemmän.

Lentokoneita tullaan näkemään Kauhavan taivaalla lähes päivittäin jatkossakin. Ilmasotakoulun Lentokerhossa on pari sataa jäsentä, heistä muutama kymmenen lentää aktiivisesti.

Sulkakoksen mukaan Kauhava kiinnostaa paikkana ilmailun harrastajia muuallakin Suomessa. Uusi tilanne avaa entistä paremmat mahdollisuudet järjestää esimerkiksi kilpailuja.

– Neuvotteluja esimekiksi purjelennon SM-kisojen saamiseksi Kauhavalle ensi kesänä on jo käyty, vihjaisee Ville Sulkakoski.