Kokoomuksen erottama valtuutettu: ”Puheet vaalirahasta ja toriparkista vaikuttivat ilman muuta”

On julkinen salaisuus, että vaaliraha vaikuttaa Turun kaupunginvaltuuston päätöksiin, sanoo kokoomuksen valtuustoryhmästään erottama kaupunginvaltuutettu Pauli Kossila. Ryhmäkuria vieroksuvan ja kokoomuspuolueesta eroavan Kossilan mukaan Turun asioista päättää todellisuudessa hyvin pieni joukko.

Kotimaa
Pauli Kossila Turun kaupunginvaltuustossa
Pauli Kossila (kok.)Niclas Lundqvist / Yle

Turun suurin valtuustoryhmä kokoomus erotti Pauli Kossilan kahdeksi kuukaudeksi jäsenyydestään. Syynä oli valtuutetun äänestäminen budjettikokouksessa kokoomuksen linjan vastaisesti. Lisäksi Kossila on valtuustoryhmän mukaan esittänyt ”asiattomia ja perättömiä väitteitä oman ryhmänsä jäsenistä”.

Kossila itse selventää Yle Turulle, että kyse on hänen puheistaan valtuustossa toriparkkiyhtiön omistajien valtuutetuille antamasta vaalirahoituksesta.

- On se ehdottomasti vaikuttanut vahvasti. Jotkut valtuutetut ovat ottaneet niistä kovasti itseensä. Sekä sellaiset valtuutetut, jotka eivät ole vaalirahaa saaneet sekä sellaiset, jotka ovat sitä saaneet. Esitin valtuustoryhmässä anteeksipyynnön heille, jotka eivät ole vaalirahaa saaneet.

Sopii miettiä, että miksi sitä rahaa annetaan, jos sillä ei haeta mitään etua.

Pauli Kossila

Kossila sanoo tarkoittaneensa ennen kaikkea puolueen saamaa vaalirahaa. Hänen mukaansa vaaliraha on asia, josta Turussa ei saisi puhua.

- Kyllähän se on semmoinen julkinen salaisuus, että vaalirahaa annetaan. Lainsäädäntö mahdollistaa sen. Se on kunkin valtuutetun ja puolueen moraalista kiinni onko se korruptiota vai ei. Se ei ole korruptiota, jos se ei vaikuta mitenkään päätöksiin. Mutta sopii miettiä, että miksi sitä rahaa annetaan, jos sillä ei haeta mitään etua. Tämä on veteen piirretty viiva ja hyvin herkkä aihe Turussa.

Muutama ihminen päättää Turun asiat

Pauli Kossila on alusta asti profiloitunut Turun kokoomuksessa oman tien kulkijana ja ryhmäkurin vastustajana. Hän vastusti jo vaalikampanjassaan toriparkkisuunnitelmaa, jota hän pitää ”torsona”. Erityisesti hän vierastaa Turun kaupunginvaltuustoa sitovaa eri ryhmien välistä valtuustosopimusta, joka sitoo jo ennen valtuustokauden alkua valtuutettujen kädet.

- Päätökset tekevä porukka mahtuu Turussa helposti kahden käden sormiin, sanoisin että mahtuu jopa yhden käden sormiin.

Onko siis niin että kokoomuksen ja SDP:n johtohenkilöt päättävät mitä Turussa tehdään?

- Kyllä se näin on.

Omasta jatkostaan Turun kaupunginvaltuustossa Kossila ei vielä osaa sanoa. Useampi puolue on jo lähestynyt, mutta hän päättää myöhemmin liittyykö toiseen puolueeseen vai perustaako oman valtuustoryhmänsä.