1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Hongkongin protestijohtajat ilmoittautuivat poliisille

Protestijohtajat yrittivät näin saada muut mielenosoittajat lopettamaan väkivallan pelossa protestit, jotka ovat jatkuneet syyskuusta asti.

Kuvassa vasemmalta Chu Yiu-ming, Chan Kin-man ja Benny Tai Kuva: Johannes Eisele / Lehtikuva

Hongkongin Occupy Central –protestiliikkeen alkuperäiset perustajat ilmoittautuivat poliisille keskiviikkona. Protestijohtajat yrittivät näin saada muut mielenosoittajat lopettamaan väkivallan pelossa protestit, jotka ovat jatkuneet syyskuusta asti.

Kymmenet heidän tukijansa huusivat iskulauseita demokratian puolesta poliisiaseman ulkopuolella.

Hongkongin ja Kiinan viranomaiset ovat pitäneet demokratiamielenosoituksia laittomina.   

Benny Tai, Chan Kin-man ja Chu Yiu-ming tulivat saman tien ulos poliisiasemalta. Miehet kertoivat, ettei heitä pidätetty, vaikka he olivat tunnustaneet osallistuneensa luvattomien kokoontumisten järjestämiseen.

–En usko, että asia on vielä ratkaistu. Meidät saatetaan pidättää myöhemmin ja saatamme saada syytteet vakavammista rikoksista, arvioi Tai.               Kolmikko oli saanut tuekseen 82-vuotiaan katolisen kirkon entisen johtajan ja demokratia-aktivistin, kardinaali Joseph Zenin, joka myös ilmoittautui poliisille.              

Myös joukko muita tukijoita jonotti poliisiasemalla ilmoittautuakseen lainrikkojiksi.                       

Kolmikko edustaa vain osaa Hongkongin mielenosoittajista. Radikaalimmat opiskelijaryhmät eivät aikoneet lopettaa mielenosoituksiaan.    

Viime sunnuntaina kymmeniä loukkaantui, kun mielenosoittajat ja poliisi ottivat rajusti yhteen mielenosoittajien yritettyä piirittää hallituksen rakennuksen. Protestiliike on eräiden arvioiden mukaan ajautunut kriisiin yhteenottojen johdosta.                                        

Mielenosoittajat haluavat, että erityishallintoalueen johtaja valitaan vapaissa vaaleissa. Kiina on ilmoittanut, että vaaleihin kelpuutetaan vain Kiinan hyväksymät ehdokkaat.