Sosiaalitoimen kokemus: vähävaraisille perheille mieluiten lautapelejä ja elämyslahjoja

Vähävaraisten perheiden joululahjoiksi sopivat lahjoituksina parhaiten koko perheelle sopivat lautapelit ja erilaiset elämyslahjat. Elämyslahjoja ovat esimerkiksi parturi- ja kampaamopalvelut, joilla yrittäjät voivat olla mukana hyvänmielen joulutempauksissa.

Kotimaa
Seurapelipakkauksissa marketin hyllylllä
Miki Wallenius / Yle

Joulun alla on Suomessa käynnissä useita erilaisia hyväntekeväisyyskampanjoita, joilla kerätään paikallisesti joululahjoja vähävaraisten perheiden lapsille.

Huonon taloustilanteen takia taloudelliset vaikeudet ovat suomalaisissa perheissä lisääntyneet. Joululahjat jäävät tällöin hankkimatta, koska rahat eivät riitä.

Riihimäellä pyörähti marraskuun viimeisellä viikolla toista kertaa järjestettävä Hyvä Joulu Lapselle –kampanja. Kampanjalla kerättiin uusia tai hyväkuntoisia lahjoja 0-17 -vuotiaille lapsille.

Neljän päivän aikana saatiin kokoon lahjoituksina yli 800 uutta tai uudenveroista joululahjaa.

Perinteiset lautapelit kokoavat perheen

Riihimäen sosiaalitoimella on kokemusta millaiset laghjat ovat tarpeen ja mieluisia vähävaraisissa perheissä. Niinpä sosiaalitoimi ilmoitti etukäteen toivovansa lahjoittajilta enemmän lautapelejä ja elämyslahjoja.

– Ei tietokonepelejä, vaan ihan lautapelejä, joita koko perhe voi pelata yhdessä. Se lisää yhteisöllisyyttä, kertoo Jani Unkuri, joka on yksi keräyskampanjan perustajista. Hänen mukaansa perinteiset Afrikan tähti ja Monopoli ovat hyvin kestäneet aikaa.

Ei tietokonepelejä, vaan ihan lautapelejä, joita koko perhe voi pelata yhdessä

Jani Unkuri

Elämyslahjoilla tarkoitetaan puolestaan lahjakorttia esimerkiksi parturiin, kampaamoon tai muuhun hyvinvointipalveluun. Näin pienetkin yritykset pystyivät antamana panoksensa työnä.

– Eräs kahvila lahjoitti esimerkiksi joululounaan koko perheelle. Tai esimerkiksi urheiluseura voi lahjoittaa lapselle mahdollisuuden tutustua ilmaiseksi johonkin liikuntalajiin.

Unkurin mukaan ohjeistus toimi, ja kerääjät saivat lahjoittajilta paljon pelejä lelujen lisäksi. Yrityksiä olisi toivottu enemmänkin mukaan.

Viime vuoden virheestä opittiin

Edellisvuonna järjestäjät tekivät sen virheen, että lahjoitukset pyydettiin valmiiksi paketoituina. Paketin päällä piti olla lappu minkä ikäiselle lahja on tarkoitettu, mutta ei selvitystä sisällöstä.

Oikeanlaista lahjaa ei tästä syystä saatu välttämättä välitettyä sitä kaipaavalle lapselle.

– Nyt otimme lahjoitukset vastaan paketoimattomina, jotta lahjat pystyttiin paremmin ohjaamaan eteenpäin, Unkuri kertoo.

Paketointi siirrettiiin perheiden vastuulle.

Keräystavoite saatiin täyteen loppurynnistyksellä. Ssaalis oli lopulta noin 800 lahjaa vähävaraisille lapsille.

Keräysväki luovutti tämän viikon alussa kaikki lahjat Riihimäen sosiaalitoimelle, joka toimittaa paketit apua tarvitseville perheille.